Exces de sensibilitate in relatia de iubire

Exces de sensibilitate in relatia de iubire

Prea multa sensibilitate in iubire – e bine sau e rau?

De fapt raspunsul se afla chiar in cuprinsul intrebarii – destul sa tinem seama de semnificatia adverbului utilizat: prea multa.

Exista si exceptii, ca in toate cele, dar vorbind la modul general, mai toate lucrurile cu care avem de-a face in viata (inclusiv sentimente si emotii) au o traiectorie pozitiva in sine doar daca stim sa le aplicam dictonul latin „in media stat virtus”, adica ceva de genul „virtutea sta in tipul moderat”. Deci ar fi cazul sa ne straduim sa dozam si sa ne comportam cu masura si intr-un mod rational chiar si in iubire...

Sau cum spune intelepciunea populara „ce-i prea mult – strica!”

Manifestarea de atentie in ceea ce priveste nevoile partenerului, precum si sensibilitatea in raport cu ceilalti indivizi si evenimentele zilnice pe care le avem de infruntat isi au rostul lor si cata vreme nu ne tulbura linistea sufleteasca, echilibrul si pragul de normalitate al emotivitatii, legatura noastra cu partenerul este in siguranta, in parametri normali. In clipa in care insa sensibilitatea exagerata duce la reactii destabilizatoare, riscam sa distrugem linistea si echilibrul de cuplu, uneori riscand caderea in vartejul fatal al separarii definitive.

De unde sa ne alimentam insa cu intelepciunea necesara autocontrolului cand simti ca o sensibilitate exagerata iti da tarcoale si incoltindu-te, tinde sa se instaleze confortabil pe fotoliul tau caracterial? Pai cel mai la indemana ar fi calculatorul: exista o multime de persoane care au experimentat aceeasi senzatie – nu-ti face iluzii ca esti unic! Poate nu toti sunt specialisti in psihologia de cuplu, dar sunt bine intentionati si cu siguranta cunosc bine prin ce fel de incercare treci, asa ca merita sa cauti un sfat anonim care sa te intareasca in momentele de slabiciune – nu e nimic rusinos in asta si te va ajuta sa-ti salvezi serata de la discutii absurde cu jumatatea ta.

Pe urma, ar mai fi cartile de specialitate care sustin ca sensibilitatea exagerata vine din neincrederea in propriile-ti forte si ne sfatuiesc sa ne apucam de un sport, de antrenamente la sala sau la bazin – este o metoda care face bine atat trupului cat si mintii – deconecteaza, fortifica si dezvolta sensul de fair-play, dar mai ales functioneaza ca un revelator de „alter ego” cand te uiti in oglinda si vezi cum incepe sa ti se contureze musculatura – o imagine „imbunatatita” te ajuta sa te regasesti, sa devi mai temerar, mai stapan pe situatie...Distribuie pe Facebook!