Gelozia - o boala care distruge relatiile
Gelozia - o boala foarte grea care distruge relatiile
E o boala incurabila, iar bolile de genul acesta nu se trateaza. Asa se spune! In general, barbatii frustrati sexual, sunt foarte gelosi, chiar violenti. Un gram de gelozie nu strica niciodata, dar daca este in exces, atunci este infiorator.
Cum am putea defini gelozia? O stare de permanenta frica, de neincredere, in primul rand, in propria persoana si apoi in cel de langa tine. Este o boala foarte grea. Totusi, cauzele geloziei sunt multiple si nu te poti rezuma doar la una.
Daca dragoste este mare poti sa induri, din nefericire, dar s-ar putea sa se termine urat. Una din cele mai importante cauze ale geloziei vine de la neincrederea in sine. Nimic mai patetic decat o femeie sau un barbat care este atat de gelos incat nu isi poate vedea iubitul sau iubita nici alaturi de sora sau frate, ori pe langa prietenii apropiati. Aceasta boala foarte grea numita gelozie face viata un calvar atat tie ca individ gelos cat si persoanei din preajma ta.
Si totusi, se spune ca gelozia e un sentiment normal doar sa nu fie prea excesiva. Probabil se mai dizolva in momentul in care obosesti, dupa ce observi ca faci scene nefondate, realizezi ca te-ai consumat inutil si nu era cazul dar, bineinteles, nici asta nu este o regula.
Gelozia, aceasta boala grea, nu vine niciodata din senin.
Sunt doua aspecte majore: ori ai motive, semne pentru aceste manifestari ori, in absenta motivelor, este vorba de tine, de nesiguranta ta, de complexele tale de inferioritate si de dependenta ta de persoana de langa tine, de partenerul tau.
Daca esti convins ca gelozia ta este nefondata in ceea ce-l priveste, iti faci si ii faci mult rau, mai gandeste-te si ca gelozia este o boala extreme de grea, analizeaza-te bine si de ce nu, impartaseste-i temerile, frustrarile. Cu siguranta, vei avea puterea sa te vindeci.
Puterea este la tine!
Gelozia poate fi înnabusita?
În dicţionar, gelozia apare definita ca un sentiment chinuitor si obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că fiinta iubită îi este necredincioasă. O combinaţie de teama si enervare generata de preocuparea de a nu pierde persoana faţa de care nutrim sentimente de dragoste, atunci când remarcam interesul pe care aceasta îl manifesta faţa de altcineva.
În spatele geloziei însa, se ascunde dorinţa de a poseda în exclusivitate si de a controla persoana iubita. Atâta vreme cât se prezinta în parametri normali, fara a fi scapata de sub control, gelozia ramâne un sentiment firesc, o emoţie umana care de multe ori poate avea chiar un efect benefic asupra relaţiei de cuplu, întarind-o. Când însa gelozia începe sa îmbrace forme periculoase, e cazul sa ne îngrijoram, întrucât acesta este un semn de neîncredere în propria persoana, teama ca nu suntem la înalţimea persoanei pe care o iubim, adica începutul sfarsitului!
Gelozia deci nu depinde doar de fidelitatea partenerului, ci si de propria coloana vertebrala, ca sa spunem asa, de gradul personal de autostima. Specialistii considera ca primul lucru ce trebuie luat în considerare atunci când vrem sa învingem pornirile de gelozie, ar fi sa întocmim o lista a situaţiilor care ne fac sa „explodam” si sa le analizam cu atenţie.
Comunicarea cu partenerul reprezinta un alt element de o importanţa majora în lupta cu acest sentiment neplacut – inamic al iubirii. De multe ori lucrurile se pot lamuri cu usurinţa prin simplul dialog – uneori partenerul nici macar nu-si da seama ca anumite aspecte ale comportamentului sau te deranjeaza, astfel încât o cearta din gelozie nu face decât sa sporeasca tensiunea.
Exista cazuri în care gelozia se transforma într-o adevarata suferinţa, în boala. Spionarea persoanei iubite, controlatul buzunarelor sale, citirea pe furis a mesajelor din telefonul mobil sau din adresa personala de e-mail sunt doar câteva semne de exagerare. Lista este lunga si surprinzatoare, deoarece gelosul este un inventiv fara limite.
În acest caz este vorba de o gelozie patologica, astfel încât se recomanda consultarea unui specialist, pentru a recupera controlul asupra situaţiei si a recâstiga încrederea în propria persoana si în partener.
- 5 Dec, 2019
- 1645 vizualizari
Distribuie pe Facebook!