La ce da nastere somnul iubirii?

La ce da nastere somnul iubirii?

La ce da nastere somnul iubirii?

Reflectand de ceva vreme la

celebrul avertisment lansat acum mai bine de 200 de ani de catre pictorul spaniol Francisco Goya – „Somnul ratiunii naste monstri”, imi vine in minte tot mai des o intrebare la care mai-mai ca nu as vrea sa intrevad raspunsul: la ce da nastere somnul iubirii? Si ca sa urmez rationamentul celui ce se roaga la necaz „fereasca Dumnezeu de mai rau!”, ma gandesc ce se poate intampla daca adorm amadoua de-odata – ratiunea si iubirea?

Privind in jur la contextul social actual, la criza din economie, invatamant si sanatate, la dezastrele ecologice, la razboaie si catastrofe mai mult sau mai putin naturale (prietenii stiu de ce...), ma framanta gandul ca probabil deja pasim pe calea autodistrugerii, ca ratiunea a intrat in coma si ca iubirea e pe cale sa atipeasca peste albastra noastra Terra.

Tendinta de a pretinde fara a oferi ceva la schimb e pe cale sa se generalizeze, iar indiferenta fata de problemele celor din jurul nostru castiga incet-incet teren, lasand loc doar pentru suspinul de usurare „bine ca nu mi s-a intamplat mie!”, apoi se intoarce pagina si se merge mai departe...

Si-atunci imi vine in minte ca poate am inceput sa ne pierdem exercitiul iubirii, poate ca pur si simplu nu ne mai amintim exact cum se face, de unde porneste, cum se cuibareste in sufletele noastre si inmugureste, apoi creste si infloreste splendida si plina de caldura, imbogatindu-ne si luminandu-ne viata asemenea celei mai de pret nestemate a inimii...

Si cum, asemenea copiilor mici care se clatina invatand sa mearga, avem nevoie uneori de cineva care sa ne deschida ochii, sa ne calauzeasca in directia buna cand se lasa intunericul, cine ne-ar putea da un model de iubire mai binevenit decat cea care a stiut sa iubesca cu toata fiinta ei umanitatea si sa-si dedice intreaga viata faptelor bune – izvor de iubire nesecat – Maica Tereza (1910-1997).

Ea ne invata ca e usor sa iubesti si sa faci fapte bune, ca odata pornit pe aceasta cale lucrurile vin de la sine cu simplitate si iti lumineaza fiecare moment al zilei: „Sa faci lucruri marunte pentru iubirea aproapelui – sa zambesti, sa-i aduci o cana cu apa, sau doar sa spui o vorba buna... Nu conteaza cat de mult dai, ci cat suflet pui in ceea ce faci...”

Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume!

(Mahatma Gandhi, 1869-1948)Distribuie pe Facebook!