Lectia indragostitilor

Lectia indragostitilor

Lectia indragostitilor

Sa recapitulam:

Iubirea nu are nimic rational in ea, pur si simplu din intamplare, o anumita resoana devine dintr-odata centrul nostru de gravitatie – nimic nu ne poate distrage atentia de la persoana indragita si defectele acesteia sunt pentru noi invizibile sau chiar inexistente. Cel mai puternic sentiment si cel mai frumos in acelasi timp...

Iubire eterna?

Faza in care suntem indragostiti dureaza un interval destul de scurt – totul se petreca ca intr-un vartej de emotii superbe – apoi ne intoarcem la viata cotidiana si incepem sa descoperim ceea ce initial „nu citisem printre randuri” – se remarca anumite limite, se contureaza mici defecte, pasiunea se diminueaza si atunci... ei bine, atunci ori legatura se consolideaza, ori se destrama!

De la faza de indragostiti la faza de iubiti

In cazul in care legatura se consolideaza, la impresia initiala pe care o aveam despre partener, se adauga noi elemente care imbogatesc treptat realatia si deschid portile catre incredere, protectie, stima si construirea de proiecte comune pentru viitor. Astfel faza initiala de indragostiti este inlocuia treptat de o alta faza, ceva mai echilibrata si mai realistica, de iubiti.

In alte limbi

Englezi fac o distinctie clara intre cele doua faze, astfel incat „to fall inlove” inseamna a se indragosti de cineva, iar „to be inlove” defineste cea de-a doua faza, in care se iubeste o anumita persoana. Aceeasi distinctie clara o fac si italienii: „innamorare” = a se indragosti si „amare” = a iubi.

Sa ne consolidam iubirea

Dupa o vreme, impetuozitatea primelor emotii se diminueaza, iar impulsul puternic de a vedea, asculta si atinge in permanenta persoana iubita se reduce treptat, deoarece nu mai percepem noutatea si placerea de a descoperi lucruri noi legate de persoana draga, dar asta nu trebuie sa instaleze neaparat plictiseala, ci reprezinta un prag catre o alta dimensiune a unui sentiment frumos si profund – sta in puterea noastra sa construim o baza solida pentru o relatie de lunga durata. Abilitatea de a ne impartasi reciproc experientele, modul de gandire, opiniile, ne da posibilitatea de a descoperi un nou tip de placere, de satisfatie in cuplu – momentele petrecute impreuna capata un farmec aparte, constientizat treptat.

Este momentul edevaratei provocari, asadar multa bafta tuturor la examenul vietii!Distribuie pe Facebook!