Mecanismul iubirii, al indragostirii
Mecanismul iubirii. Cum se explica acesta emoţie puternica ce te cuprinde doar gandindu-te la persoana draga? Cum se manifesta iubirea şi de ce este atat de frumoasa, fascinanta – ce misterioasa forţa o calauzeşte şi o face sa ne schimbe intreaga viaţa?
Daca ar fi sa formulam o definiţie pentru "a fi îndragostit", am putea spune ca expresia se refera la un sentiment profund care ne împinge sa cautam intimitatea alaturi de persoana ce face subiectul interesului nostru afectiv. Desigur, intensitatea acestui sentiment variaza de la o persoana la alta: poate fi mai slab sau mai puternic, iar uneori se manifesta sub o forma obsesiva, dificil de controlat.
Cert este însa ca, începutul iubirii este caracterizat de câteva semnale inconfundabile: accelerarea batailor inimii, clasicul "nod în gât", uneori transpiraţia palmelor şi o certa stare de fericire la vederea persoanei iubite – acestea sunt clasicele indicii care ajuta sa distingem iubirea de o simpla prietenie, amiciţie.
Psihiatrii si psihanaliştii afirma ca starea de iubire nu vine întâmplator, ci ca fiecare din noi alege în mod inconştient o persoana pe care o considera capabila de a ne "rasplati" cu sentimente similare – de multe ori chipul persoanei iubite, vocea sau anumite gesturi reprezinta elemente care-şi au corespondenţa în copilaria noastra, amintindu-ne în unele cazuri de legatura afectiva cu unul dintre parinţi.
Tendinţa de a minimaliza defectele persoanei iubite este recunoscuta ca o caracteristica a celui îndragostit, euforia şi dependenţa de prezenţa persoanei dragi transformând realitatea într-o poveste frumoasa, care se apropie de proiecţia idealului pe care fiecare din noi îl cauta. Zicala "iubirea e oarba" îşi are aşadar radacinile ţntr-o indiscutabila manifestare a îndragostitului!
Dar cât poate dura iubirea? Specialiştii susţin ca "procesul îndragostirii" este provocat de o pasiune instantanee (mai mult sau mai puţin reciproca), dar ca acest prim impuls este efemer şi ca aşa-numitul "status al iubirii" ar dura în medie doar trei ani. Acest lucru nu înseamna ca iubirea dispare instantaneu, ci ca prinde o alta forma, mai apropiata de respectul reciproc şi dorinţa de continua proiectele construite împreuna, întrucât dupa faza de pasiune, se paşeşte pe drumul raţionalului şi al dorinţei de stabilitate, însoţita de echilibru sexual.
Cert este însa ca a iubi şi a te simţi iubit reprezinta una dintre cele mai frumoase experienţe ale vieţii, atât din punct de vedere fizic cât şi emoţional. A avea grija de persoana iubita, manifestând un continuu interes şi dorinţa fizica faţa de aceasta şi de interesele comune – iata secretele unei iubiri menite sa dureze!
- 5 Dec, 2019
- 1880 vizualizari
Distribuie pe Facebook!