Pro si Contra relatiilor de prietenie online

Pro si Contra relatiilor de prietenie online

Sunt voci care susțin că moda prieteniilor online ne va transforma ,încet dar sigur, în persoane asociale, incapabile să poarte o conversație față în față. Să-ți faci amici virtuali e mai ușor ca oricând, dar câți dintre ei vor trece proba timpului?

În lucrarea sa clasică de etică, Aristotel scria: „Dorința de prietenie vine repede. Prietenia nu“. O afirmație profundă și cât se poate de actuală în lumina noului trend social – prieteniile virtuale. Este nevoie de timp și efort pentru a clădi prietenii adevărate, relații care să te determine să-ți dezvălui gândurile și sentimentele, dar și cele mai profunde vulnerabilități, cum ar fi motivele de teamă. Pot fi toate acestea posibile în noile tipuri de amiciții la distanță?

Numărul lui Dunbar și "tribul" personal


Ai auzit vreodată de el? Ei bine, dacă te numeri printre persoanele care cred că pot avea mii de prieteni fără să vadă vreo problemă în asta, e posibil ca acest nume să te intereseze direct. Robin Dunbar, un antropolog și biolog evoluționist britanic, a postulat că un om obișnuit poate să aibă doar 150 de prieteni simultan. După Dunbar, 150 ar fi limita cognitivă a numărului de indivizi cu care orice persoană poate menține relații stabile. Plauzibil, dacă ne gândim că 150 constituia numărul mediu al membrilor unei așezări din neolitic, dar și al unei unități militare de bază, din Roma antică până în zilele noastre. 150 de centimetri reprezintă și media la care sunt dimensionate multe birouri moderne, iar conform unui studiu britanic, 150 de felicitări virtuale trimit în medie englezii de Crăciun.


Ce se întâmplă atunci când acest „trib“ personal devine prea numeros? Ai observat vreodată ce se întâmplă la o reuniune socială? Deși se poate să-ți placă mulți dintre participanți, la un moment dat, apare o senzație de „sațietate“ din punct de vedere relațional. La prima vedere, rețelele de social-media (Facebook, Twitter) sau blogurile par să sfideze ipoteza numărului lui Dunbar.

Numărul "prietenilor online" depășește cu mult limita superioară de 150 de persoane. Și crește încontinuu. Dar te-ai gândit la calitatea acestor relații? Imaginează-ți un dulap înțesat de haine: unele dulapuri sunt mai mici, altele-s mari, dar toate au dimensiuni fixe, ne-extensibile. Dacă vrei să bagi o haină nouă în dulap, va trebui să-i faci loc fie înghesuindu-le pe cele vechi (cărora le scade astfel vizibilitatea), fie eliminând unele dintre ele, uzate sau demodate. Ai prins ideea? Poate că sună cinic, însă de multe ori, pentru a iniția o nouă relație, trebuie să renunțăm la una veche.

Mult, puțin sau de calitate
?

Până la urmă, numărul prieteniilor virtuale pe care ne permitem să le „întreținem“ depinde de capacitățile fiecăreia dintre noi, de abilitățile de comunicare, dar și de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru cultivarea relațiilor. Teoria potrivit căreia „ce-i mult strică“ nu e neapărat valabilă în mediul online dacă ținem cont de anumite reguli de bună funcționare. De ce să nu profiți de faptul că e mai ușor ca oricând să-ți faci un prieten bun? Unde mai pui că, oricât de sarcastic ar suna, o astfel de prietenie costă mai puțin bani și timp ca înainte. Nu mai consumi cu cerneala și hârtia (unde mai pui că astfel contribui la conservarea resurselor naturale ale planetei).

Scrisorile s-au transformat în e-mailuri, în timp ce conversațiile telefonice s-au schimbat în chat online. Internetul ne oferă posibilitatea de a comunica nu doar cu persoane aflate în imediata apropiere geografică, dar și cu cele care locuiesc la mii de kilometri distanță, pe alt continent. Și totul în timp real! Mai mult, îți poți face prieteni de diferite rase și culturi, ai acces la dialecte inedite, la convingeri și realități imediate. Iei pulsul planetei în direct! Cât despre camera web… ce invenție mai fericită?! Apeși pe un buton și îți vezi soțul sau fiica plecați să lucreze în altă țară și astfel dorul se alină. Nu e ca și cum i-ai avea din nou lângă tine și i-ai putea strânge în brațe, dar nici ca și cum le-ai uita chipul!

Gradul de disponibilitate

Una peste alta, prietenia adevărată nu ține cont de mediul în care se consumă. Totuși, există câteva diferențe între cea din mediul online și cea petrecută în viața reală. Amicii virtuali sunt persoane despre care nu știi foarte multe intimități – fie i-ai întâlnit o dată la o conferință, fie i-ai adăugat în cercul de prieteni bazându-te pe cunoștințele sau activitățile comune, însă știi despre ei când sunt disponibili și nu riști să-i deranjezi în momente nepotrivite. Poți să vorbești cu ei zilnic, să glumești ca să-ți înseninezi o zi grea la serviciu.

Pe de altă parte, prietenii din viața reală îți pot ține companie sporadic, după ce și-au îndeplinit toate celelalte responsabilități. Adesea, programele voastre nu se potrivesc și ajungeți să vă întâlniți o dată la trei luni sau chiar la un an. În weekenduri, când se presupune că aveți mai mult timp la dispoziție, vă odihniți sau vă petreceți timpul cu familia. Dar știi că într-o situație excepțională te poți baza pe ajutorul lor chiar dacă nu v-ați mai văzut de foarte multă vreme.

Bârfe și alte nimicuri


Prietenii din mediul online
sunt la curent cu „dramele“ prin care treci zilnic: te-a părăsit iubitul, cântarul îți arată cu un kilogram în plus, ai avut o dispută serioasă cu șeful. Te simți bine când îi faci părtași la orice ți se întâmplă, plus că le poți cere sfatul pe loc, fără ca ei să ceară detalii ori să întoarcă problema pe toate fețele – de obicei, ei îți spun fix ce vrei să auzi. Prietenii din viața reală te cunosc mult mai bine și sunt capabili să facă diferența între o toană și o problemă adevărată. Acesta este motivul pentru care nu se vor sfii niciodată să-ți spună ce cred cu adevărat.

Gata cu joaca!

Una din principalele probleme ale unei prietenii online este că poate consuma mult timp în mod nejustificat. Una dintre modalități – jocurile online. Nu accepta doar de teamă că solicitantul va pune la suflet refuzul! Adesea, aceste prietenii sunt doar conjuncturale și sfârșesc prin a deveni sâcâitoare. Ca să eviți problema, blochează aplicațiile cu jocuri sau spune-le prietenilor că nu-i acesta motivul pentru care ai intrat pe internet.Distribuie pe Facebook!