Site-uri matrimoniale straine. Practici suspecte - Ancheta

Site-uri matrimoniale straine. Practici suspecte - Ancheta

Pentru a informa și a proteja publicul din Romania, noi cei de la Cupidon.ro, având o experienta de peste 20 de ani în nișa Matrimoniale, ne propunem să facem o scurtă anchetă cu privire la neregulile pe care le-am descoperit în modul de funcționare al unor asa zise siteuri matrimoniale deținute de companii străine care fac o publicitate agresivă în România, care propun servicii de corespondenta online contra cost, cu prelungire automata a abonamentelor, ori solicita trimiterea unor sms-uri supra taxate/mesaj, pentru a comunica cu profiluri declarate inventate. Organele de control abilitate ar trebui să se autosesizeze.

Prin publicitate mincinoasa și tarife scumpe site-urile cu pricina nu numai că nu va garantează nimic dar vă pot retrage bani de pe cardul bancar intrucat v-ati abonat candva la un serviciu online cu plata recurenta, serviciu pe care îl veți putea dezactiva urmând o procedura anevoioasa.

Daca veți cauta pe Google cuvântul "matrimoniale", veți remarca ca rezultatele organice ale căutării dumneavoastră sunt intercalate, in partea de sus si in partea de jos a paginii, de patru - cinci anunțuri publicitare plătite.

Acele anunțuri publicitare sunt, în foarte multe cazuri, înșelătoare și au scopul de a racola efectiv bărbați și femei singure care doresc să facă cunoștință cu alte persoane singure în vederea unei relații de dragoste, cu sau fără gând de căsătorie.

Persoanele singure din România care, prin intermediul internetului, caută să întâlnească o femeie sau un bărbat singur pentru o relație serioasa pe un site de "dating online", se expun unor riscuri:

1. escrocii sentimentali despre care am vorbit într-un articolul aici. Vă recomandăm să urmăriți și documentarul realizat în 2022 de Netflix "The Tinder Swindler" (Escrocul de pe Tinder).
2. site-urile de matrimoniale străine care întind capcane convingându-vă să plătiți un abonament cu reînnoire automată pe perioadă nedeterminată.

3. site-urile cu profile declarate ca fiind inventate care solicita totuși trimiterea unor sms-uri suprataxate pentru a discuta cu ....nimeni.

4. posibilitatea sa întâlniți persoane periculoase care în realitate urmăresc alt scop decât cel declarat în profil.

Iata câteva elemente care ar trebui să le luați în considerare pentru a evita siteurile suspecte:
- nu au un număr de telefon romanesc la care răspunde cineva
- termenii și condițiile site-ului nu sunt redactate în limba romana
- termenii și condițiile sunt exagerate sau prezintă clauze abuzive
- sunt deținute de companii cu sediul social în afara României
- propun abonamente cu plați recurente foarte greu de oprit
- spun ca toate conturile sunt verificate manual (practic imposibil)
- recunosc ca folosesc profile inventate, animatoare ori roboti
- solicita pentru fiecare mesaj trimiterea unor SMS-uri supra taxate
- nu iau măsuri drastice pentru deconspirarea și blocarea profilelor false printr-o politică anti-scam.

Promisiuni și Afirmații mincinoase extrase din anunțurile matrimoniale publicate prin Google Ads:

"Cu be2 găsești partenerul de viață perfect pentru tine. Înscrie-te gratuit! Completează testul de personalitate și cunoaște persoane noi și interesante."

(??!!) Atenție: Nimeni nu poate garanta așa ceva!

"Top site-uri de matrimoniale. Top 3 România. Nu găsești dragostea adevărată? Acestea sunt site-urile de întâlniri care merită încercate. Descoperă cele mai bune 3 site-uri de matrimoniale din România."

(??!!) Paradoxal niciunul dintre cele 3 nu este un site matrimonial din România. Cine a realizat acel TOP ?

Înscrierea este evident gratuită însă utilizarea este întotdeauna cu plată - și nu orice fel de plată ci una care se înnoiește automat în fiecare luna. Rezilierea nu este întotdeauna simpla, asa cum mărturisesc sute de clienți dezamăgiți și păgubiți de anumite siteuri de matrimoniale din străinătate: "M-am înscris în ianuarie pe un site de matrimoniale cu un abonament de 15 lei/prima lună. Acum îmi cer 207 lei + 51 de lei penalizări și mă amenință cu o firmă de recuperare creanțe, e legal așa ceva?" - a scris cineva pe forumul avocatnet.ro. Intrebarea a primit peste 300 de răspunsuri.

Bine de știut: Pe google.ro, daca un site este cu adevărat popular în domeniul lui, el va apărea organic pe prima pagină de rezultate. Totuși, prezența pe prima pagină nu reprezintă o garanție a calității, a veridicității profilurilor și a siguranței respectivului site, dar în teorie asa ar trebui să se întâmple. Pentru a urca pe prima pagina de rezultate, unii webmasteri cumpără multe back-linkuri de pe site-uri importante pentru a păcăli algoritmul de clasare al motoarelor de căutare. Exemple: 123matrimoniale.ro matrimoniale365.ro matrimoniale.xyz abcmatrimoniale.com - administrate de Tech Mediadot din Germania.

In urma sesizărilor și recenziilor de pe internet iată câteva exemple de site-urilor matrimoniale care va pot crea surprize neplăcute:

Be2dating.ro, Academicsingles.ro, Singles50.ro toate trei deținute de aceeași companie Be2 S.a.r.l cu sediul în 13 rue du Commerce, L-1351 Luxemburg folosesc aceiași Termeni și condiții. In prezentarea online se mândresc ca oferă "Echilibru perfect pe site: 53% femei și 47% bărbați", fără sa dovedească ca aceasta afirmație este adevărată. De altfel nu poate fi adevărată !

In realitate, raportul dintre numărul femeilor și al bărbaților pe siteurile de dating online este de numai 35% femei, 65% bărbați. Rata de răspuns la mesajele private este sub 20% iar rata de profiluri inactive (care nu s-au conectat cel puțin o data în ultimele 18 luni poate depășește 40%.) Asa se explica faptul ca unele site-uri de matrimoniale se lauda ca au milioane de utilizatori înscriși, fără sa specifice cați membri sunt activi zilnic / săptămânal sau lunar.

"Academic Singles are ca obiectiv conectarea persoanelor cu o educație distinsă" - Ne întrebăm: Daca la înscriere nu solicita diploma de studii, cum pot ei îndeplini un asemenea obiectiv fără a garanta informațiile introduse de către membri în profilurile lor?

Deși trimiterea mesajelor este contra cost, compania nu-și asuma nicio răspundere, implicit ca profilurile sunt reale sau false. (!!!)

Plățile sunt reînnoite automat, iar cererea de reziliere a abonamentului (atenție) trebuie sa fie realizata în scris cu cel puțin 14 zile calendaristice înainte de expirarea duratei respective a contractului.

Be2 își rezervă dreptul, ca în cazul neplății sau întârzierii plătii de către client, să însărcineze o societate de încasări de creanțe și să pretindă aceste costuri de la client. Academic Singles își rezervă în afară de aceasta dreptul de a percepe dobânzi de întârziere, a căror cuantum se stabilește conform dispozițiilor legale. Termenii și condițiile prevăd o sancțiuni contractuale de 350 euro, 2500 euro.

Wantmatures.com si Naughtydate.com - Conform termenilor și condițiilor afișate sunt operate de Cyberence KFT o companie din Ungaria, cf. art 8 lit. D numărul de telefon pentru reclamații este din Statele Unite, iar cf. art 10 lit. B : "Orice litigii vor fi supuse jurisdicției exclusive a instantelor engleze"

Mydates.com - Un site disponibil în peste 65 de limbi, operat de Boranu Online B.V. o companie din Olanda, declara ca deși înregistrează mii de înscrieri zilnic, întâlnirile reale nu sunt posibile: "Platforma este o rețea socială pentru bărbați și femei, care caută să discute și să întâlnească contacte interesante. În plus, în afară de miile de noi înregistrări zilnic, veți avea ocazia să discutați cu profiluri virtuale online în lumea noastră de divertisment virtual, deși întâlnirile reale cu ei nu sunt posibile." Același template este folosit de Chatzone.com deținut de Appcreators B.V., Kaldenkerkerweg 20, 5913AE Venlo, Olanda.

Datemyage.com - administrat de către SOL Networks Limited cu sediul în Malta nu a tradus Termenii si condițiile în limba romana dar promovează site-ul în România. Nu-și asuma absolut nicio responsabilitate asupra calității sau disponibilității serviciului chiar daca accesul este cu plata.

Flirt-romanesc.ro si Flirtcautare.ro - domenii deținute de Unlimited Contact Group din Antilele Olandeze situate în nordul Venezuelei :) Pe prima Pagina putem citi: "Profilurile de pe Flirtcautare sunt fictive, întâlniri fizice nu pot fi aranjate - Avertisment: Acesta nu este un site de întâlniri. Doar alege o femeie și întreabă dacă vrea să flirteze! Vă rugăm să păstrați secretul identității ei! Sunt disponibile doar 15 sloturi".


SMS-urile supra taxate/mesaj, alta metoda de înșelătorie


Cupidon.ro avertizează cu privire la o alta forme de înșelătorie: trimiterea mesajelor de tip SMS la numere scurte ex. 1540, 1550.

Siteuri identice, precum: 123matrimoniale.ro, matrimoniale365.ro, matrimoniale.xyz, abcmatrimoniale.com - toate administrate de Tech Mediadot din Germania, funcționează pe baza de SMS-uri supra taxate 2 Euro+TVA/SMS/pentru fiecare mesaj trimis.

In Termenii și condițiile siteurilor enumerate (termeni pe care din pacate nu le citeste multa lume), se specifica următoarele : Art.1 (...) "Profilurile afisate pe site sau in materialele publicitare (imagini si date) sunt inventate in scopul desfasurarii serviciului, in speta Serviciul Chat, aceste date neaparținând utilizatorilor reali"; "Serviciul oferit este unul de divertisment și socializare în spațiu virtual pe diverse teme fără a constitui neapărat un dialog, personaje sau situații reale. (...) Acest serviciu folosește personal de sprijin pentru a anima sistemul de chat. Profilurile afișate pe site sunt inventate în scopul desfășurării serviciului, în speță Serviciul chat, aceste date neaparținând utilizatorilor reali". "Pentru a participa la acest serviciu utilizatorul trimite sms cu cuvântul cheie specificat la 1540 / 1550 caz în care va fi taxat conform "Tarife si modalități de plata (...) Serviciul chat nu este obligat sa furnizeze servicii de suport tehnic. (...) Destinatarii anunțurilor de contact nu sunt obligați sa răspundă la un SMS direcționat către ei." "Expeditorul nu are dreptul sa ceara rambursarea, costul sms-ului fiind pentru utilizarea platformei tehnice." (...) "Acest serviciu este pentru distracție".

Cu alte cuvinte, utilizatorii pot flirta prin SMS cu animatoare de chat (2 Euro+TVA/SMS/pentru fiecare mesaj trimis), fără concretizarea unor întâlniri reale. Nu veți afla niciodată numărul real de telefon al interlocutorului și nici nu veți putea stabili o întâlnire fizica deoarece, conform termenilor de pe site "profilurile sunt inventate". La un calcul simplu, veți plăti inutil 20 euro+TVA pentru 10 mesaje prin SMS la număr suprataxat.


Aveți grija la site-urile care fac comparații și recomandări. Lupi îmbrăcați în piei de oaie.

Exista sute de siteuri de marketing care folosesc programe de afiliere. Scopul lor nu este sa va ajute în alegerea unui site de calitate ci mai degrabă sa va convingă sa va înscrieți pe anumite site-uri de la care ele primesc un comision. Programul de Afiliere este un sistem de parteneriat pe bază de comision între site-uri asociate.

In ultimii ani au apărut fraudulos pe internet zeci de siteuri de afiliere care compara
cele mai bune, cele mai mari, site-uri de întâlniri din România. Însa, accesând acele siteuri comparative, gen "Top 4, Top 5 Site-uri de Matrimoniale din România", veți constata ca proprietarii lor prezintă exclusiv siteuri de dating internaționale, a căror sedii se afla străinătate, deseori in tari exotice îndepărtate. Nimic nu este gratuit
si nimic nu este întâmplator. In fiecare link de pe acele siteuri care "compara" este un cod de afiliat. Proprietarului siteului (firma) primește un comision din partea siteului de dating online promovat.

Mai nou, comisioanele fiind importante, asemenea siteuri isi permit sa publice zilnic anunțuri matrimoniale prin Google Ads si astfel apar deasupra rezultatelor organice din motorul de căutare Google. Iata in câteva fraze, cu ce se lauda siteurile comparative: " Recenziile noastre sunt menite să acționeze ca și punct de pornire perfect pentru România atunci când încercați matrimonialele online.", "Top5 îți oferă cele mai bune site-uri romanești ca să începi o relație cu văduve și femei divorțate! Cunoaște femeia matură pe care o căutai cu cele mai bune site-uri de dating ale Top5!", "Descoperă cele mai bune trei site-uri de matrimoniale din România": Academic Singles, Singles50, Be2. Dintre cele trei, niciunul nu este romanesc !!

Scopul acestor zeci de siteuri comparative, nu este sa va ofere o recomandare către un site de calitate romanesc pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, ci este strict pentru un interes financiar. Este un mijloc de promovare prin comparație, numai ca in nu este o comparatie obiectiva ci strict subiectiva favorizând siteurile de la care comisioane.

Exemplu extras de pe Lovino.ro: "Comparăm site-urile de matrimoniale special pentru tine. Oferim o imagine de ansamblu clară a celor mai bune site-uri matrimoniale din România."

Comparația site-urilor matrimoniale este doar un alt mod de a atrage noi clienți.

Unele companii din nisa de dating / matrimoniale își promovează siteurile principale prin intermediul unor asa zise "siteuri de comparații" deținute de filiale sau societăți cu sediul social aflat la aceeași adresa. Exemplu: top-siteuri-matrimoniale.ro, administrat de Interdate S.A., cu sediul la adresa 13 rue du Commerce L-1351
Luxemburg - promovează tocmai cele 3 siteuri deținute de Be2 s.a.r.l anume Be2dating.ro Academicsingles.ro si Singles50.ro, companie care funcționează la aceeași adresa 13 rue du Commerce L-1351 Luxemburg.

Folosirea unor nume de domenii .ro nu este întâmplatoare ci are rolul de a inocula subtil în mintea consumatorilor din România ca site-urile ar fi deținute de companii românești, deși nu este cazul. Rareori siteurile de afiliere ori cele așa zis "comparative" din nișa de dating si matrimoniale sunt deținute de cetățeni romani.

Vedeti ca la evaluare apar 4.7-4.9 stele. Greu de crezut in conditiile in care pe TrustPilot sunt sute de recenzii si sesizari la adresa siteurilor respective. Tot la fel de putin probabil afirmatia ca pe siteurile lor au mai multe femei singure decat barbati.

Alte exemple:
siteuri-intalniri-seniori.ro detinut de Plenty of Leads UG, Schoenhauser Allee 104, 10439 Berlin, Germania

lovino.ro - deținut de Atokado INC,Trust Company Complex, Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro MH 96960, Insulele Marshall - este un site de afiliere (deși se prezintă a fi un comparator al celor mai bune siteuri matrimoniale), ordonează siteurile matrimoniale in funcție de procentul oferit de respectivele site-uri, nicidecum din punct de vedere al calității lor.

top5dating.ro deținut de Emanuel Hoch, Compado GmbH, Uhlandstr. 171/172, 10719 Berlin, Germania - în rubrica Despre noi: "De ce am fondat top5dating.ro? Știu din experiență personală cât de dificil și frustrant poate fi să găsești comunitatea de matrimoniale online potrivită. Prin urmare, am decis să ne folosim de experiența noastră existentă pentru a crea un site web care face să fie mai ușor pentru utilizatorii sud-africani să compare diferitele site-uri web. Informațiile de pe acest site web reflectă experiența și cercetările noastre și vă vor ajuta să găsiți ceea ce
căutați
."

Domnul Emanuel Hoch de la Compado ar trebui măcar să știe că România nu este o tara din Africa de Sud !

Prezentarea online a companiei Compado este elocventa: "How compado achieves online growth for profit? Compado uses its own software to identify and push consumers toward your brand, resulting in your online growth for profit, brand awareness, and solving user-search intent."

Lista unor astfel de siteuri internationale care racolează clienti din Romania (prezentandu-se in mod mincinos ca fiind siteuri matrimoniale romanesti), este lunga. Am preluat doar un exemplu de anunt publicitar afisat acum pe Google Ads. Asadar, avem noi o vorba populara: Atentie la Neatentie!

Nu lasati destinul dumneavoastră pe mana unor webmasteri care creeaza un site comparativ fals doar cu scopul de a avea un beneficiu substantial din afiliere ori, in cazul siteurilor matrimoniale gratuite, din anunțurile publicitare invazive. Siteurile de matrimoniale pot fi riscante daca nu luati masuri de preventie si de siguranta sau daca nu cititi cu mare atenție Termenii si conditiile lor.

Inainte de a face o plata online pe un site de matrimoniale, dati un telefon la Serviciul Clienți al siteului respectiv. Daca răspunde cineva, întrebați printre detaliile dorite și unde anume au adresa în România! Daca nu răspunde nimeni, nu va grăbiți, mai bine cautati alt site :)


Concluzii

Lista siteurilor cu practici suspecte este mult mai lunga, noi limitându-ne doar la câteva exemple concludente. Scopul principal al siteurilor de dating / matrimoniale din străinătate este creșterea profitului companiilor respective prin plați reînnoite automat.

Scopul acestei anchete nu este de a denigra anumite siteuri matrimoniale străine ci pe de o parte de a va informa cu privire la unele practici pe care noi le consideram suspecte, iar pe de alta parte sa va recomandăm să dați dovadă de prudență maximă, să citiți cu mare atenție termenii și condițiile fiecărui site în parte pentru a înțelege mai bine angajamentele și consecințe utilizării lor. Este libertatea fiecăruia sa utilizeze orice site matrimonial dorește, inclusiv cele enumerate dar măcar sa o facă în cunoștință de cauza.

Noi cei de la Cupidon credem că dacă legea ar reglementa clar activitatea siteurilor matrimoniale ar fi mai puține persoane păgubite / nemulțumite. Firmele străine care dețin siteurile de dating online nu-și asumă absolut nicio responsabilitate cu privire la realitatea informațiilor din profilurile membrilor și nu se sfiesc să declare public acest lucru. Oricine poate crea un profil fals pe un site de matrimoniale online. Căutarea dumneavoastră riscă astfel să eșueze din start.

Dacă ați decis totuși să căutați iubirea pe internet, alegeți mai degrabă un site matrimonial românesc. Asigurați-vă că site-ul este deținut de o firmă româneasca și afișează un număr de telefon unde puteți cere ajutor în caz de nevoie.

A nu se confunda serviciile de flirt oferite de siteurile matrimoniale străine enumerate mai sus, cu serviciile de întâlniri personalizate oferite de agențiile matrimoniale cu tradiție, servicii pe baza de contract de curtaj matrimonial.


Sfatul echipei Cupidon.ro

Nu uitați că cele mai frumoase întâlniri au loc în viata reală.

In parc, la distracții, la locul de munca, în cadrul unor activități recreative, printre prieteni aveți mari șanse să găsiți persoane potrivite. Dragostea este peste tot în jurul nostru, fiți încrezători. Semnat, CUPIDON
Distribuie pe Facebook!