Vulnerabilitatea in relatia de dragoste. Incertitudine, risc, expunere emotionala

Ai relatie cu probleme? Ai intrebari despre dragoste? Cauti sfaturi despre relatii! Cu ajutorul lui Cupidon treci mai uşor peste o despărţire, găseşti puterea să te îndrăgosteşti din nou, afli cum să-l cuceresti pe bărbatul viselor tale şi cum să ai o relaţie pasionala. Relaţii complicate şi tensionate, nepotriviri, despărţiri dureroase… sunt problemele pe care le poţi rezolva citind sfaturile noastre pe Forum.
Avatar utilizator
Cupidon
Site Admin
Mesaje: 285
Membru din: 26 Mai 2008, 16:52
Localitate: Bucuresti
Contact:

Vulnerabilitatea in relatia de dragoste. Incertitudine, risc, expunere emotionala

Mesaj de Cupidon »

Continui sa aud femei care ma intreaba “De ce nu imi pot permite sa fiu vulnerabila in preajma barbatilor?” sau “De ce imi vine sa alerg in cealalta directie cand el e pregatit sa ducem relatia la pasul urmator?”.

Pentru o relatie echilibrata, partenerii trebuie sa poata depinde unul de altul si sa simta ca sunt doriti si apreciati pentru sprijinul pe care il ofera. Daca au fost dezamagiti in trecut, ideea de a avea nevoie de cineva ii poate speria. Femeile care se tem de dependenta de partener de multe ori nici nu realizeaza ca le este frica si de multe ori se plang ca partenerul nu le indeplineste nevoile.

Marea majoritate a femeilor pe care le-am intervievat in ultimii ani se descriu ca fiind independente, loiale si constiincioase. Ele sunt muncitoare, de incredere si independente si se mandresc cu aceste calitati. Se simt sigure pe ele si autonome, increzatoare ca pot avea grija de ele insele in timp ce altele nu pot face asta. Adevarul este insa ca independenta e o sabie cu tais dublu. Chiar daca are multe virtuti, independeta exagerata le poate rapi femeilor intimitatea si tipul de parteneriat pe care il merita.

Multe femei carora le e frica de iubire fac parte din doua categorii. Fie sunt incredibil de independente, fie devin contopite cu partenerul lor si au mereu nevoie de aprobarea lui. Societatea noastra pune mare pret pe independenta si e incurajata in cazuri de divort sau in familii disfunctionale cand parintii sunt preocupati de propriile probleme. Evident, nu este nimic in neregula sa muncesti din greu si sa iti oferi tot ceea ce ai nevoie, dar la urma urmei nevoie da a fi atat de independenta ascunde teama de a nu fi vulnerabila.

Din nefericire de multe ori consideram vulnerabilitatea sinonima cu slabiciunea. O faimoasa scriitoare definea vulnerabilitatea ca incertitudine, risc si expunere emotionala. Conform acestei definitii, a te indragosti reprezinta cel mai mare risc pe care ti-l poti asuma. Iubirea este incerta si e riscanta pentru ca partenerul nostru ne poate parasi oricand, ne poate trada sau poate inceta sa ne mai iubeasca.

Acorda-ti un moment sa te gandesti daca nu cumva iti sabotezi propriile relatii pentru ca nu poti depasi frica de vulnerabilitate. Teama ta de a nu parea slaba si de a te expune in fata altora, te poate impiedica sa fii complet devotata intr-o relatie. S-ar putea sa-ti refuzi sansa la iubire pentru ca ti-e teama sa-ti impartasesti cele mai ascunse ganduri, sentimente si dorinte.

Te regasesti cumva in urmatorul tipar?

-Esti atrasa de parteneri care isi doresc lucruri diferite de la o relatie sau au valori diametral opuse?

-Ignori semnele care ar trebui sa te faca precauta precum posesivitatea, gelozia si minciuna?

-Stai intr-o relatie prea mult timp chiar si atunci cand tu si prietenii tai observati ca nu mai esti fericita si nu mai ai incredere in partenerul tau?

-Urmaresti un partener care e distant sau extrem de dependent chiar daca stii ca nu iti va indeplini niciodata nevoile emotionale?

Independenta si intimitatea par a fi diametral opuse. In unele familii, copiii nu invata cum sa fie vulnerabili, apropiati si sa aiba incredere in alti oameni. Unele din femeile pe care le-am intervievat erau independente tocmai pentru ca singura persoana pe care se puteau baza era ele insele. S-au invatat sa fie independente pentru ca le era teama sa piarda. Simtindu-se vulnerabile si singure, s-au gandit ca e mai bine sa-si hotarasca singure viitorul.

Iata cativa pasi pentru a invata sa fii mai vulnerabila si sa apreciezi intimitatea:

-Determina daca independenta ta este extrema sau moderata. Daca e extrema, gaseste originea ei si examineaza-ti gandurile, atitudinea si parerile;

-Provoaca-ti perspectiva si accepta sprijinul si grija din partea partenerului tau. Probabil va trebui sa rezisti nevoii de a fi extrem de independenta cand vine vorba de probleme importante ca si banii, munca si familia, precum si unde veti merge in vacanta;

-Imagineaza-te intr-o relatie sincera si deschisa si permite-ti sa fii mai vulnerabila fata de partener; lasa-l sa te ingrijeasca. Vulnerabilitatea e un aspect important al intimitatii.

-Aminteste-ti zilnic ca e sanatos sa accepti ajutorul altora si e un semn de putere mai degraba decat unul de slabiciune. Daca vei dezvolta interdependenta cu partenerul tau iti va permite sa fii mai intima cu el. Nu lasa teama de respingere sa te opreasca din a obtine o relatie bazata pe incredere si intimitate. Lasa-ti scutul deoparte si permite-le si altora sa te cunoasca.
Scrie răspuns

Pentru a interactiona pe Forum: Conecteza-te aici sau Inscrie-te aici daca nu ai cont.