Ciorba de burta, reteta proprie
Ingrediente:
1 buc burta de vita, in stare bruta de la macelarie sau direct de la sursa, (in jur de 2 kg)
1 buc coada de vita, cam jumatate de kg,
1 telina,
1 ceapa,
2 rad. de patrunjel,
2 morcovi,
1 capatana usturoi mai marisoara,
6 galbenusuri crude,
1 kg smantana cu procent mare de grasime,
1 kg bors,
1 lingurita de sare sau 1 lingura de mixt de legume (facut acasa sau gen Vegeta)
Mod de preparare:
Etapa 1.
se spala foarte bine si se opareste burta curatindu-se cu lama cutitului in raspar,
intr-un vas mare de 10 litri, se pune burta si se fierbe intre 6-8 ore,
in ultimele 2 ore de fierbere se adauga si coada de vita,
in ultima ora se adauga legumele si usturoiul curatate si spalate dar intregi, sarea si/sau mixtul de legume,
cand au fiert toate, se restoarna totul in alt vas prin sita,
legumele, mai putin morcovul, se arunca.
Etapa 2.
se taie coada de vita si burta fidelute, cca 4-5 cm lungime si 1 cm grosime si se pune in acelasi vas de 10 litri la fiert. (dupa ce a fost spalat in prealabil)
in alt vas galbenusurile de ou se sparg si se amesteca cu smantana, incorporandu-se si putina zeama fierbinte de la carne pt a nu se separa smantana la fierbere.
cand amestecul devine fierbinte se amesteca in oala cu burta cand aceasta clocoteste,
la final se adauga prin strecuratoare si borsul, dupa ce a fost fiert separat cu 2-3 crengute de busuioc, si morcovul taiat rondele (pentru culoare).
Etapa 3.
se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi/otet, dupa gust.
cu paine sau crutoane (paine prajita in tava la cuptor)
se pastreaza la frigider in conditii optime 4-5 zile.
cand se raceste are aspectul unei racituri/piftie
Sa aveti pofta.
Retete simple din bucataria mea
Re: Retete simple din bucataria mea
Tort de ciocolata
Blat: 6 linguri faina, 6 linguru ulei, 6 linguri zahar, 6 oua, esente, unt pt uns tava in care se coace blatul.
Crema: 5 patratele ciocolata de menaj alba, 150 ml frisca facuta din smantana
5 patratele ciocolata de menaj neagra, 150 ml frisca la fel, coaja de citrice cu zahar sau esente.
Glazura: ciocolata neagra+1 pachet de unt+1 esenta la fiola, de preferat de rom.
Mod de preparare:
Se separa galbanusurile de albusuri, se freaca bine cu uleiul, se bat albusurile spuma cu zaharul pana se topeste, se amesteca tot si se toarna faina in ploaie, se adauga esenta, pana devine un aluat moale.
Se separa cantitatea in 2 respectiv: 1/4 si 3/4, se coc in tavi de tort de marimi diferite ( eu le coc in oale emailate, in cea mai mica si in cea mai mare dintr-un set de 5 buc) dupa ce sunt unse cu unt, se poate folosi si hartie pt copt. Se coc cca 45 min la foc potrivit. Se scot blaturile si se taie cu un cutit inmuiat in apa rece in cate 3 felii. Se lasa la racit.
In doua vase separate se pune ciocolata alba si neagra la topit, cu esentele, cand e topita se ia de pe foc si se adauga frisca preparata la fiecare.
La fel se face si glazura, se amesteca tot pe flacara mica a aragazului.
Cand blatul s-a racit se ung feliile cu cate o crema fiecare, daca sunt prea uscate se pot insiropa cu suc natural de portocale sau orice fructe aveti prin casa. Se pun feliile una peste alta, inatai blatul mare si apoi deasupra blatul mic si se glazureaza.
Pentru décor eu am ales masinute si fulgi de ciocolata diverse culori.(se gasesc de cumparat la pliculete si sunt confectionate din fondant)
Sa aveti pofta.
Blat: 6 linguri faina, 6 linguru ulei, 6 linguri zahar, 6 oua, esente, unt pt uns tava in care se coace blatul.
Crema: 5 patratele ciocolata de menaj alba, 150 ml frisca facuta din smantana
5 patratele ciocolata de menaj neagra, 150 ml frisca la fel, coaja de citrice cu zahar sau esente.
Glazura: ciocolata neagra+1 pachet de unt+1 esenta la fiola, de preferat de rom.
Mod de preparare:
Se separa galbanusurile de albusuri, se freaca bine cu uleiul, se bat albusurile spuma cu zaharul pana se topeste, se amesteca tot si se toarna faina in ploaie, se adauga esenta, pana devine un aluat moale.
Se separa cantitatea in 2 respectiv: 1/4 si 3/4, se coc in tavi de tort de marimi diferite ( eu le coc in oale emailate, in cea mai mica si in cea mai mare dintr-un set de 5 buc) dupa ce sunt unse cu unt, se poate folosi si hartie pt copt. Se coc cca 45 min la foc potrivit. Se scot blaturile si se taie cu un cutit inmuiat in apa rece in cate 3 felii. Se lasa la racit.
In doua vase separate se pune ciocolata alba si neagra la topit, cu esentele, cand e topita se ia de pe foc si se adauga frisca preparata la fiecare.
La fel se face si glazura, se amesteca tot pe flacara mica a aragazului.
Cand blatul s-a racit se ung feliile cu cate o crema fiecare, daca sunt prea uscate se pot insiropa cu suc natural de portocale sau orice fructe aveti prin casa. Se pun feliile una peste alta, inatai blatul mare si apoi deasupra blatul mic si se glazureaza.
Pentru décor eu am ales masinute si fulgi de ciocolata diverse culori.(se gasesc de cumparat la pliculete si sunt confectionate din fondant)
Sa aveti pofta.
Re: Retete simple din bucataria mea
Gogosele dulci
Ingrediente:
1/3 faina,
1 pahar de zahar,
1 praf de copt,
1 ou,
esente sau coaja de portocala rasa,
1 cana apa calda.
Se amesteca tot foarte bine, pana la omogenizare, rezultand un aluat potrivit ca si consistenta, bun pt a fi luat cu lingura. (lingura trebuie tinuta intr-o cana cu apa rece pentru a nu se lipi aluatul de ea) Se incinge uleiul in ceaun de tuci (de preferinta) si se da drumul aluatului din lingura acolo. Se intorc pe partea cealalta cand au devenit aurii. Se servesc cu zahar pudra. La alegere se pot umple cu ciocolata de menaj taiata in buc mici dau orice altceva va trece prin cap.
Pofta mare.
Ingrediente:
1/3 faina,
1 pahar de zahar,
1 praf de copt,
1 ou,
esente sau coaja de portocala rasa,
1 cana apa calda.
Se amesteca tot foarte bine, pana la omogenizare, rezultand un aluat potrivit ca si consistenta, bun pt a fi luat cu lingura. (lingura trebuie tinuta intr-o cana cu apa rece pentru a nu se lipi aluatul de ea) Se incinge uleiul in ceaun de tuci (de preferinta) si se da drumul aluatului din lingura acolo. Se intorc pe partea cealalta cand au devenit aurii. Se servesc cu zahar pudra. La alegere se pot umple cu ciocolata de menaj taiata in buc mici dau orice altceva va trece prin cap.
Pofta mare.
Re: Retete simple din bucataria mea
Tort la minut
Ingrediente:
6 oua
3 linguri ulei sau jumatate de pachet de unt topit
3 linguri apa calduta
6 linguri cu varf faina
1 praf de copt dar merge si fara, esente sau zahar vanilat sau coaja de portocala rasa
sirop din compot
2 plicuri de budinca sau creme, ciocolata topita, dulceata si tot ce va mai trece prin minte pt umplut.
Mod de preparare:
se separa oualele, albusul se freaca spuma cu zaharul si galbenusul cu uleiul/untul, se amesteca si se adauga esenta, praful de copt, faina si apa iar cand devine un aluat moale, se toarna in forma sau intr-o cratita/tava care s-a uns cu ulei si s-a pus hartie pt copt sau hartie de scris.
Se lasa la cuptor la foc potrivit 30-45 min, se lasa la racit si se taie in sectiune cu un cutit inmuiat in apa.
Se ia fiecare felie in parte si se insiropeaza bine cu siropul din compot si se umple cu budinca si/sau fructe proaspete sau din dulceata. Eu am facut budinca din lapte de soia (250ml apa + 2 lingurite lapte praf soia) si un bat de vanilie + 1 lingurita de gem de capsuni pt culoare. Pe ultima felie se pune un strat de budinca si se rade ciocolata/biscuite. Se orneaza cum va vine pe moment.
Enjoy
Ingrediente:
6 oua
3 linguri ulei sau jumatate de pachet de unt topit
3 linguri apa calduta
6 linguri cu varf faina
1 praf de copt dar merge si fara, esente sau zahar vanilat sau coaja de portocala rasa
sirop din compot
2 plicuri de budinca sau creme, ciocolata topita, dulceata si tot ce va mai trece prin minte pt umplut.
Mod de preparare:
se separa oualele, albusul se freaca spuma cu zaharul si galbenusul cu uleiul/untul, se amesteca si se adauga esenta, praful de copt, faina si apa iar cand devine un aluat moale, se toarna in forma sau intr-o cratita/tava care s-a uns cu ulei si s-a pus hartie pt copt sau hartie de scris.
Se lasa la cuptor la foc potrivit 30-45 min, se lasa la racit si se taie in sectiune cu un cutit inmuiat in apa.
Se ia fiecare felie in parte si se insiropeaza bine cu siropul din compot si se umple cu budinca si/sau fructe proaspete sau din dulceata. Eu am facut budinca din lapte de soia (250ml apa + 2 lingurite lapte praf soia) si un bat de vanilie + 1 lingurita de gem de capsuni pt culoare. Pe ultima felie se pune un strat de budinca si se rade ciocolata/biscuite. Se orneaza cum va vine pe moment.
Enjoy
-
- New member
- Mesaje: 1
- Membru din: 12 Apr 2017, 21:25
Re: Retete simple din bucataria mea
Chiar o sa încerc! îmi place sa încerc sa gătesc, sper sa îmi iasă! O zi frumoasa!
Pentru a interactiona pe Forum: Conecteza-te aici sau Inscrie-te aici daca nu ai cont.