Depresia i-a preocupat pe oameni inca de cand aceasta idee a aparut (Eva probabil ca a fost prima femeie care s-a simtit vinovata pentru ceea ce a facut in Rai). In ultimele doua secole, oamenii s-au preocupat in a gasi o solutie pentru aceasta problema. Aceasta afectiune a fost studiata, explicata, tratata, dar cu toate acestea nu exista o solutie permanenta impotriva ei.
Inainte de aparitia medicamentelor antidepresive, psihanalistii se foloseau de terapia verbala. Existau dovezi importante ce afirma ca depresia implica atitudinea oamenilor fata de propria agresiune si astfel s-a dezvoltat idea conform careia “depresia este furia indreptata spre interior”. Asadar, in mod logic, reorientarea acestor sentimente poate aduce schimbari majore in starea de spirit.
Odata ce medicamentele au devenit o solutie la indemana, multe probleme depresive au putut fi rezolvate, desi intrebarea ramane daca nu cumva acestea ar putea reveni candva in viitor. Suicidul nu este una din principalele “solutii” la care recurg oamenii depresivi, dar adevarul e ca suferinta lor persista, iar cei care nu primesc un “tratament” sunt nevoiti sa gaseasca un mod de viata mai bun si sa fie mai fericiti. Ei pot face anumite alegeri care ii vor face sa gandeasca pozitiv si sa evite gandurile negative (vizionarea unei comedii romantice de exemplu, in locul unei tragedii). O atitudine activa precum socializarea este foarte importanta.
De asemenea exista studii care au demonstrat ca simpla schimbare a muschilor fetei intr-un suras iti poate schimba starea de spirit, iar exercitiile de respiratie iti oxigeneaza creierul si iti creste sentimentul de siguranta si iti da energie.
Purtandu-te “ca si cum” chiar functioneaza. De exemplu, cainele meu a crescut printre pisici asa ca era cam confuz in ceea ce privea propria sa identitate. Deseori incerca sa toarca atunci cand se simtea bine, insa nu putea scoate acel sunet ci doar un marait si chiar daca pentru caini maraitul este un semn de agitatie sau suparare, pentru el avea alta semnificatie. Atunci cand vine vorba de oameni exista “grupuri de ras” in care oamenii rad in mod intentionat timp de o ora, iar aceste exercitii chiar ii fac sa se simta fericiti asa ca se intorc.
Cantatul este de asemenea o terapie eficienta impotriva depresiei pentru ca implica un zambet larg atunci cand deschizi gura, respiratia adanca permite oxigenarea creierului, iar sunetele pe care le producem ne dau o senzatie de voie buna. Daca la toate acestea mai adaugi putina emotie si beneficiile pe care le poate avea acest exercitiu, nu prea ai avea cum sa fii deprimata.
Sfaturi si Solutii impotriva depresiei
Pentru a interactiona pe Forum: Conecteza-te aici sau Inscrie-te aici daca nu ai cont.