Modelul interior, neconstientizat, al persoanei iubite


Putini dintre noi stim ca purtam imaginea persoanei iubite in minte si in suflet de la o varsta frageda. Ajungem in mod incostient sa cautam aceea persoana iar, cand apare putem vorbi de dragoste la prima vedere. Daca ar fi sa analizam alegerile facute pana in prezent am observa cu usurinta ca partenerii nostri au tendinta sa semene, fie ca e vorba de aspectul fizic sau de portretul psiho-moral al acestora. Daca va intrebati de ce, voi incerca sa va ofer cateva explicatii.

Formarea acestui model interior al iubitului ideal este influentat de mai multi factori:

In prima copilarie parintii sunt cei care isi pun amprenta pentru prima oara asupra dezvoltarii si formarii personalitatii noastre. Astfel calitatea relatiilor parinti copii devine hotaratoare. Imaginea mamei pentru baieti si imaginea tatalui pentru fete, fasoneaza modelul afectiv al persoanei iubite, prin prisma sentimentului de securitate pe care au resimtit-o copiii in relatiile cu parintii. Toate calitatile parintelui de sex opus vor fi interiorizate si cautate ulterior la persoana iubita. Daca dimpotriva relatia cu parintele de sex opus este una negativa, atunci aceasta va reprezenta un contra-model in alegerea partenerului.

La fel de importanta este si relatia cu parintele de acelasi sex. Daca acesta reprezinta un model pentru copil, fie ca e baiat sau fata, el va influenta construirea unui ideal al personalitatii atat pentru sine cat si pentru persoana iubita. Viitorul adult va cauta cu predilectie acele trasaturi de personalitate pe care le valorizeaza in prezent la parintele de acelasi sex.

Alte figuri din mediul familial sau social isi pun si ele amprenta asupra conturarii portretului ideal al persoanei iubite. Acestea pot fi sora, fratele, bunicii, matusile, unchii, verisorii etc. Calitati care au fost candva admirate la acestea si regasite ulterior la o alta persoana vor frapa si reprezenta un motiv in plus in a iubi acea persoana.

Primele iubiri din copilarie desi se pierd in uitare, fixeaza in mintea noastra anumite detalii fizice difuze cum ar fi culoarea ochilor, a parului, forma nasului, privirea, mirosul, mersul sau comportamentale - atitudini, dispozitii, maniera de a fi etc. Adultul de mai tarziu va fi influentat de aceste iubiri infantile.

Recunoasterea propriei noastre imagini in celalalt declanseaza identificarea. Celalalt-iubit-este dublul meu, un suflet geaman, infratit.

Recunoasterea in celalalt a libertatii de expresie a propriilor noastre dorinte, nevoi, atitudini pe care desi le avem nu le putem manifesta din diferite motive, vor face ca atractia simtita fata de partener sa se datoreze sentimentului intim de eliberare pe care il traim alaturi de el care nu se teme sa se exprime.
Recunoasterea in celalalt a propriului nostru eu ideal declanseaza o identificare de aspiratie. Iubitul are calitatile si manierele de a fi pe care le- am dorit intotdeauna sa le avem noi insine, iar cucerirea lui sau ei inseamna intrarea in posesia acestui ideal. In acest caz persoana iubita devine “sufletul meu de alt sex”.

Atunci cand percepem la celalalt nevoi pe care le putem satisface, se declaseaza o atractie bazata pe speranta de ai putea oferi ceea ce ii lipseste.

Reversul, dorinta de a primi ce cautam, ne face sa ne simtim atrasi de persoane cu capacitati complementare propriilor noastre nevoi.Acest model opereaza ca un filtru selector in alegerea persoanei iubite atat in ceea ce priveste calitatile fizice, cat si a rolului acesteia.