Cauti perechea potrivita. O gasesti, dar va dura relatia ta de dragoste ?
M-am gandit sa va prezint in continuare o clasificare a principalelor tipuri de cuplu existente in prezent, sperand sa va ajute sa va intelegeti mai bine relatia intre o femeie si un barbat, si eventual sa-i intuiti longevitatea.
Un prim tip de cuplu, destul de des intalnit in zilele noastre, este cel conflictual. In aceasta relatie, partenerii se afla intr-o disputa permanenta, dar provocarile, tachinarile si toate discutiile in contradictoriu, vizeaza de fapt reanimarea pasiunii. Atat barbatul cat si femeia gasesc, in mod paradoxal, un echilibru in conflict. Acest gen de relatie nu ar exista in absenta certurilor deoarece partenerii s-ar plictisi. Se pare ca exista persoane care se hranesc cu astfel de tensiuni, insa relatia nu va putea evolua, cei doi parteneri vor obosi sa se hartuie si vor pleca , mai devreme sau mai tarziu, in cautarea linistii. In cele din urma o familie, un camin presupune mai mult decat pasiunea iscata in urma unor certuri. Cei care se afla intr-o astfel de relatie trebuie sa se intrebe destul de serios daca asta isi doresc cu adevarat si daca merita consumul nervos. O solutie ar fi cautarea unor alte surse de animare a pasiunii, cautarea punctelor comune, a complementaritatii. Este foarte posibil ca cei aflati intr-o astfel de relatie de dragoste sa nu se cunoasca suficient de bine.
Al doilea tip de cuplu este cel numit pygmalion. El se caracterizeaza prin inegalitatea raportului dintre cat se ofera si cat se primeste. Este specific cuplurilor in care intre barbat si femeie exista diferente semnificative in ceea ce priveste varsta, nivelul de educatie, statutul, experienta, implicarea emotionala. Unul din parteneri ofera mereu mai mult in timp ce celalalt se multumeste sa primeasca, sa se hraneasca, sa se dezvolte, fara a oferi prea mult in schimb. Este o relatie de genul “profesor-elev”, partea proasta fiind ca deseori “elevul/a” ajunge sa-si paraseasca dupa un timp “mentorul”. De cele mai multe ori femeile se afla in postura de “invatacei” simtindu-se atrase de barbati mai maturi, mai experimentati, cu un anumit statut si care exercita o anumita fascinatie asupra lor prin puterea care o degaja.
Urmatorul tip de cuplu despre care va voi vorbi este cuplul fuzional. De referinta pentru acest tip de relatie este cuplul Tristan si Isolda. Cei doi indragostiti ar trebui sa inceteze sa se priveasca cu pasiune pentru a incepe sa-si vorbeasca sau sa inceteze sa se priveasca prin ochii celorlalti, depasind prejudecatile, pentru a-si impune alegerea. In alte conditii iubirea lor risca sa se termine in mod tragic.
Cuplul asociativ este cel de-al patrulea tip. El permite partenerilor sa obtina rezultate deosebite, care individual ar fi imposibil de atins. Barbatul si femeia reusesc sa gestioneze eficient cooperarea si autonomia dand nastere uneia dintre cele mai stabile si satisfacatoare vieti in doi. Cei doi au nevoie unul de celalalt, se completeaza reciproc, au idealuri comune, lupta de la egal la egal cu dificultatile. Este genul ideal de relatie si cea mai longeviva existand numeroase dovezi statistice in acest sens. Dificultatea consta in faptul ca atunci cand ne indragostim nu stam sa analizam in ce fel de relatie ne implicam si speram sa ca ea sa ajunga sa functioneze astfel.
Cel de-al cincilea tip de cuplu cunoscut este cuplul aflat in decalaj. El este specific partenerilor a caror dispozitie este mereu diferita. Pasiunea se hraneste din absenta idealizata a celuilalt. In casatorie, decalajul dispozitiilor, nevoilor, creeaza mereu dispute.
In oricare din aceste relatii v-ati afla nu exista o reteta prestabilita pentru obtinerea longevitatii ei, pentru casatorie. O relatie poate fi satisfacatoare la un moment dat, dar pe termen lung trebuie sa analizam si sa targetam un tip de cuplu care ne satiface toate nevoile pentru a dura si a nu ne simti captivi alaturi de cineva in care nu ne regasim. Daca aveti comentarii pe aceasta tema, puteti reactiona pe Forumul site-ului aici: forum despre dragoste