Cauti prieteni ? Multi tineri socializeaza astazi pe Internet cu fete si baieti si devin prieteni chiar daca deseori ei locuiesc la distanta unul de celalalt. Unii cauta prieteni in oras, altii in tara, altii in strainatate. Prietenia in sine este inscrisa in natura oamenilor care prin natura lor sunt fiinte sociale.

Sunt si persoane care se izoleaza de grupuri si prefera sa ramana singuri. De multe ori se confunda notiunea de cunostinte cu notiunea de prieten. Nu este unul si acelasi lucru sa cunosti pe cineva cu care schimbi regulat idei sau lucruri cu conceptul de prieten. Un prieten bun la nevoie se cunoste. Iti faci prieteni doar in timp dupa o relatie stransa cu acei baieti sau acele fete. Prietenii nu se cumpara nici nu se vand. Trebuie sa fii fidel in prietenie si sa nu iti tradezi prietenul ci sa il respecti si sa il ajuti atunci cand are nevoie. Cata bucurie in suflet traieste un om care primeste ajutor de la un prieten adevarat !


Sunt cazuri si cazuri paradoxale. Un proverb zice Pazeste-ma doamne de prieteni ca de dusmani am eu grija. Unii devin prieteni din interes. In ziua de astazi nu mai stii cine iti este prieten si cine iti este dusman. Cine iti vrea binele si cine raul. Prietenia este alita cu iubirea fara a se confunda. Intre prieteni nu trebuie sa discuti pe la spate pentru ca atunci nu mai este vorba de prietenie. Tine minte : ce tie nu iti place altuia nu ii face. Respecta-ti prietenii si atunci vei avea de castigat. Prietenii prietenilor mei sunt prietenii mei.

Ce credeti despre sintagma : Prieten adevarat ?    Este o simpla dorinta, un vis, o filozofie sau o utopie ? Prietenia adevarata poate fi inteleasa ca o profunda apropiere sufleteasca intre doua persoane. Prietenia nu este acelasi lucru cu atasamentul.

Prietenul il gasim in carti in vise in dorinte. . . In viata doar traim cu iluzia ca avem prieteni. Prietenii sunt uneori dusmani. Ce se naruie la fel de repede cum apare. Si totusi nu putem vietui fara aceasta iluzie de care in anuminte momente, cind intram in impas sau avem o stare ce are nevoie de comunicare, ajutor, intelegere, mangaiere, alinare, avem cui sa ne adresam si trecem mai usor de acea sau de acele zile.

Multi cred ca isi pot face prieteni pe Internet. Omul este o fiinta sociala, nu poate trai singur, nu poate trai izolat. Oare trebuie modificata definitia prieteniei ? ... va prezentam in cele urmeaza cateva citate celelebre despre prietenie. Cititi-le cu rabdare si veti intelege cat de importanta este prietenia dintre oameni, indiferent ca sunt femei sau barbati. Prietenia este un anume tip de iubire, fara de care oamenii normali nu ar putea trai fericiti.

Adevarata prietenie este o multumire sufleteasca ce n-o pot intelege oamenii de rand. (La Bruyere)

Aurul il cercam in foc, iar pe prieteni in vremi de restriste. (Socrate)

Bucuria omului e omul. Intre ei se infiripa prietenia, care umple cel mai intins desert al sufletului nostru. A iubi si-a fi iubit, iata taina fericirii! (Bossuet)

Bunavointa ne face mai multi prieteni decat bogatia si ne aduce mai multa incredere decat puterea. (Fenelon)

Cat despre mine, imi place mai mult un prieten adevarat decat toate onorurile lumii la un loc. (Socrate)

Ce nu vrei sa stie dusmanul, nu spune prietenului! (proverb arab)

Cel care n-a simtit niciodata farmecul unei prietenii sincere si dezinteresate, nu cunoaste toata fericirea pe care un om o poate primi de la un om. (Young)

Cine primeste sincer pe prieten, respectuos pe rude, cu politete pe femei, cu daruri pe saraci, cu smerenie pe cei mandri, cu sfaturi blande pe cei rataciti, iar pe cei intelepti dupa felul lor de a fi, acela este un om cu adevarat prietenos. (Herder)

Cred in binefacerile prieteniei cand ajunge pana la daruirea de sine. (Duhamel)

Cum inveseleste untdelemnul si tamaia inima, asa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. (Prov. 27, 9)

De mi-ai numi o mie de comori, acestea toate nu pretuiesc cat un adevarat prieten. (Sf Ioan Gura de Aur)

Du-te la prieteni mai curand cand sunt nefericiti decat cand sunt fericiti! (Chillon)

E bine sa te induiosezi de nenorocirea prietenilor tai, dar e mai bine sa le vii in ajutor. (Voltaire)

E mare mangaiere la vreme de restriste sa te afli langa cineva pe care sa-l doara inima pentru tine. (Cervantes)

E o eroare generala de a se socoti drept prieteni doua persoane care se tutuiesc. (Renard)

Eu am pe prietenul meu in mine si eu sunt in el. (Toma d'Aquino)

Fereste-te deopotriva de prietenia dusmanului si de dusmania prietenului! (N. Iorga)

Ganditi-va mult cand voiti sa faceti din cineva un prieten; cand v-ati hotarat insa, primiti-l cu inima deschisa si vorbiti-i cu aceeasi incredere ca in voi insiva! (Seneca)

Imi iubesc prietenul cel mai bun, dusmanul meu cel mai vajnic. Este omul care ma tine treaz. (G. B. Shaw)

Increderea este cel dintai element al prieteniei; s-ar putea spune chiar ca ea nu e decat tinda, fiindca jertfa de sine este altarul. (Lacordaire)

La nevoie se cunoaste adevaratul prieten! (Ennius)

Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca viata lui sa si-o puna pentru prieteni. (Ioan 15,13)

Nimic insa n-are sa-ti multumeasca intr-atata sufletul ca o prietenie sincera si credincioasa. Ce bine este cand poti gasi o inima sincera, careia sa-i incredintezi in liniste toate tainele tale, care sa fie mai ingaduitoare cu noi decat noi insine, care sa ne aline grijile prin vorba ei placuta, al carei sfat sa te lamureasca, a carei veselie sa-ti imprastie mahnirea si-a carei privire numai sa-ti poata insenina fata si sa-ti reverse in suflet bucurie! (Seneca)

Nimic nu contribuie mai mult la dulceata vietii decat prietenia; si nimic nu ne tulbura asa de mult pacea inimilor noastre decat prietenii, in caz ca n-am stiut sa-i alegem bine. (Saint-Evremond)

Nimic nu raneste un prieten ca lipsa de incredere; caci ce este prietenia decat unitatea a doua suflete? si unde este unitate fara incredere? (Lacordaire)
 

Nu da prietenilor sfaturi frumoase, ci sfaturi folositoare! (Solon)

Nu necinsti numele sfant de prieten, dandu-l unui om lipsit de orice virtute! (S. Pellico)

Nu se poate merge departe in prietenie daca nu suntem gata a ne ierta unii altora inerentele noastre greseli. (La Bruyere)

Nu trebuie sa-ti bati joc de prieteni; e inca ceea ce ai mai bun.(RENARD)

Prieten ti-i cel care ghiceste totdeauna cand ai nevoie de el. (Renald)

Prietenia adevarata indoieste bucuriile si injumatateste necazurile. (Bacon)

Prietenia desavarsita este aceea a oamenilor care sunt virtuosi si care se aseamana prin virtutea lor. (Aristotel)

Prietenia este ca un suflet in doua trupuri. (Aristotel)

Prietenia trainica este numai aceea care se intemeiaza pe faptul de a voi si a nu voi aceleasi lucruri. (Sallustius)

Prietenia unui om mare este o binefacere dumnezeiasca. (Voltaire)

Prietenul adevarat iubeste oricand si in nenorocire ajunge ca un frate. (Prov. 17,17)

Prietenul tuturora nu e prietenul nimanui. (Bourdaloue)

Purtati-va cu dusmanii ca si cand ei va vor fi prieteni intr-o zi! (M-me de Stael)

Sa nu faci pe nimeni prieten pana nu vei cerceta felul cum s-a purtat cu fostii sai prieteni! (Isocrate)

Sa nu te grabesti a te imprieteni cu cineva, dar daca te-ai imprietenit, cauta sa-i ramai credincios! (Isocrate)

Sunt o suta de chipuri cum sa marturisim prietenia noastra fara s-o spunem. (M-me de Sevigne)

Si unde este prea multa fericire, si unde este prea mult necaz, scade prietenia. (Carmen Sylva)

Unii oameni se simt atat de jigniti de-o vorba, de-o contrazicere, de un gest, incat nu ni le iarta niciodata, schimband prietenia in dusmanie. Asta n-o pot intelege! (Schopenhauer)

Vom castiga prietenia unui om cultivand in noi insusirile pe care le pretuim la el. (Socrate)