Intr-o relatie de iubire este extrem de importanta comunicarea. Putini dintre noi stim sa gestionam eficient un conflict si sa uzam de comunicare astfel incat lucrurile sa nu ia o turnura gresita. Exista cateva reguli simple pentru o comunicare constructiva . Sunt esentiale nivelul inalt de auto-dezvaluire si empatia.

Cei doi parteneri trebuie sa fie dispusi sa se deschida unul in fata celuilalt, sa comunice ceea ce simt, doresc sau ii nemultumeste. Ei trebuie sa se prezinte asa cum sunt si nu cum ar dori sa fie , sa fie dispusi sa accepte universul interior al celuilalt.

Nu trebuie sa ne inarmam cu conduite auto-defensive, ci sa reflectam asupra a ceea ce are partenerul de spus despre noi si eventual sa acceptam noi laturi ale personalitatii noastre. Este de retinut ca in dragoste nu exista orgolii.

Pentru a stimula increderea in noi si in partener sunt foarte importante laudele, complimentele, politetea, exprimarea admiratiei fata de partener, chiar si pentru lucrurile marunte, aparent insignifiante. A face un comentariu negativ la adresa iubitului sau iubitei  nu inseamna a face atac la persoana si nu trebuie sa ia forma punerii la punct. Nimanui nu-i place sa fie pus la zid. In mod automat partenerul va adopta o atitudine defensiva.

A nu accepta provocarea la o cearta, atunci cand suntem raniti sau insultati, ar presupune "intoarcerea celuilalt obraz", dand de inteles partenerului ca regretam daca l-am ranit cu ceva si vrem sa ne reparam greseala. Adoptand aceasta atitudine in locul celei defensive demonstram ca ne pasa, ca suntem receptivi la dorintele si nevoile partenerului. Conflictul din relatia de dragoste are toate sansele sa fie dezamorsat inainte de a incepe.

Este important ca orice neintelegere sa fie exprimata nu ca o invinuire, ci prin prisma celor traite de tine. Nu spune ”Tu esti de vina……” ci “Atunci cand se intampla asta ma simt…..” Un partener responsabil va deveni receptiv la nevoile tale si se va gandi ca este si vina lui din moment ce tu te-ai simtit rau intr-o situatie data.

In orice relatie barbat femeie, este nevoie de tact, sinceritate, respect si grija de a nu rani. Discutarea unor probleme mai spinoase necesita alegerea momentului potrivit astfel incat ambii parteneri sa poata fi receptivi si sa contribuie eficient la rezolvarea problemelor. Aceasta empatie dintre parteneri confera intimitate, sudeaza relatia.

Avem tendinta sa credem ca stim ce gandesc ceilalti despre noi, cu atat mai mult partenerul si nu de putine ori ne inselam. O metoda de inlaturare a oricaror suspiciuni ar fi cererea unei confirmari. Astfel ne asiguram ca am inteles corect ce vrea sa spuna partenerul. La fel de important ca si limbajul verbal, intr-o comunicare eficienta, este limbajul non-verbal pe care il afisam. Nu trebuie sa existe discrepante intre ceea ce spunem si ceea ce simtim atunci cand spunem. O privire, o mangaiere poate face cat o mie de cuvinte intr-o relatie de dragoste.

Este de dorit sa scoatem in evidenta calitatile partenerului mai curand decat sa ii cautam defectele, sa nu sprageneralizam un aspect minor si accidental, sa nu tinem prelegeri, sa nu cautam sa-l punem pe cel de langa noi in postura de inferioritate, sa traim in prezent si sa lasam trecutul in trecut.

Cuplurile ar fi cu mult mai fericite daca ar aplica aceste tehnici de comunicare, partenerii ar invata mai multe unii despre altii, legatura ar fi mai puternica si mai statornica. E nevoie de putina vointa si putin antrenament deoarece in iubire te daruiesti total. Orgoliul si egoismul nu au ce cauta intr-o relatie de dragoste.