A iubi inseamna a elibera pe cineva de asteptarile mele. Cand iubesti o femei, un barbat, o fata, un baiat, ii doresti binele. Altfel spus, prin iubire il eliberezi pe celalalt de asteptarile tale, in sensul ca redusi asteptarile care nu ii convin.

Cuvantul dragoste, desi simplu la prima vedere, nu este inteles de toti la fel, chiar daca definitiile dragostei sunt cvasi asemanatoare. Jean Paul Sartre spunea ca : „Iubirea este cea mai mare cucerire, cea pe care o facem in ciuda destinului care ne este impus.”

Cand o femeie spune unui barbat : „te iubesc”, sentimentul de iubire impartasit celuilalt, nu sunt mereu aceleasi. A spune te iubesc este ceva minunat. Persoanei careia ii facem declaratia de dragoste se afla in gratia noastra deplina. Dragostea o manifestam in pincipal, prin sentimente.

Cand faci pentru prima data o declaratie de dragoste unei femei, sau unui barbat, te trec fiori, ritmul inimii se accelereaza. Ulterior, aceste emotii puternice diminueaza in intensitate pe masura ce devenim siguri ca raspunsul la declaratia noastra de dragoste va fi unul pozitiv. Emotiile, palpitatiile care insotesc prima declaratie de dragoste sunt de fapt un semn alt fricii de a fi respins de acea femei, sau de acel barbat.

Declaratia de dragoste : te iubesc este rostita cu multa pasiune si convingere de barbatii cu instincte sexuale greu de controlat, care au nevoie de o femeie pentru o relatie intima, in anumite momente definite. Desigur, frumusetea este relativa in asemenea situatii. Asa cum spune un proverb arab, frumusetea sta in ochii privitorului. Este foarte posibil ca femeia sau barbatul pe care eu il / o iubesc, sa nu fie deloc pe gustul tau. Persoane pe care tu o iubesti, probabil, mie nu mi-ar starni niciodata sentimente de atractie  sau sentimente de dragoste.

Cand dragostea este reciproca, este minunat. Insa, la polul opus, nu poti face proiecte viabile de viitor daca profunzimea iubirii difera mult intr-o relatie de dragoste. Uneori dragostea se stinge si iubim nostalgic amintirile. Desi nu mai avem sentimente de dragoste fata de persoane de langa noi, din frica de singuratate, ramanem totusi impreuna. Sa fie oare obisnuinta ? ( Continut inspirat din Dragoste si sexualitate, de Andre Moreau, vol. 1, p. 94 - 105. Psihologie Practica )