Fetişismul – stimul sau oprelişte într-o relaţie?

Cuvântul "fetişism" ne trimite cu gândul instantaneu la catuşe şi manuşi negre de piele, dar acest termen indica, în general, toate acele obiecte fara de care anumite persoane nu reuşesc sa obţina excitaţie sexuala. Daca ar fi sa luam  însa ad literam aceasta definiţie, ar însemna ca suntem cu toţii mai mult sau mai puţin fetişişti...

La originea lui, termenul are radacini portugheze, provenind din cuvântul "feitico", în traducere "artificial", dar în sexologie, se aplica persoanelor care manifesta atracţie sexuala pentru un anumit obiect, o anumita parte a corpului sau pentru o conjunctura sexuala particulara. În anumite cazuri, fetişul este necesar, ca sa nu spunem esenţial pentru excitare, pentru placere sexuala. Considerat pâna nu de mult o perversiune, un comportament deviat, astazi fetişismul tinde sa se extinda asemenea unei manifestari la moda.

Daca va întrebaţi care sunt mai exact obiectele ce ţin de fetiş, raspunsul este: toate! Principiul fetişismului în sine funcţioneaza tocmai în acest mod: orice poate deveni o sursa de atracţie, de excitare. Cele mai des întâlnite însa sunt materialele şi stofele deosebite, anumite articole de îmbracaminte, lenjerie intima, anumite parţi ale corpului, accesoriile vestimentare.

Fetişismul în arta este mult mai des întâlnit decât cineva ar putea crede la o prima evaluare, datorita faptului ca foarte mulţi artişti manifesta propriile trairi, propriile obsesii prin intermediul operelor şi creaţiilor lor. Un exemplu relevant în acest sens îl reprezinta celebrul Quentin Tarantino (regizor, scenarist, actor şi producator cinematografic de origine italo-americana), care introduce în aproape toate filmele sale secvenţe de manifestare pasionala pentru picioarele femeilor.

Cert este ca, atâta vreme cât nu se transforma într-o manifestare obsesiv-compulsiva, într-o boala psihica, o uşoara tendinţa fetişista într-o relaţie nu poate reprezenta un pericol, mai cu seama atunci când este împartaşita de partener. În concluzie, ca mai toate lucrurile în viaţa, e înţelept sa pastram anumite limite şi sa alegem chiar şi din acest punct de vedere "calea de mijloc"...