Gelozia poate fi înnabusita?

În dicţionar, gelozia apare definita ca un sentiment chinuitor si obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că fiinta iubită îi este necredincioasă. O combinaţie de teama si enervare generata de preocuparea de a nu pierde persoana faţa de care nutrim sentimente de dragoste, atunci când remarcam interesul pe care aceasta îl manifesta faţa de altcineva.

În spatele geloziei însa, se ascunde dorinţa de a poseda în exclusivitate si de a controla persoana iubita. Atâta vreme cât se prezinta în parametri normali, fara a fi scapata de sub control, gelozia ramâne un sentiment  firesc, o emoţie umana care de multe ori poate avea chiar un efect benefic asupra relaţiei de cuplu, întarind-o. Când însa gelozia începe sa îmbrace forme periculoase, e cazul sa ne îngrijoram, întrucât acesta este un semn de neîncredere în propria persoana, teama ca nu suntem la înalţimea persoanei pe care o iubim, adica începutul sfarsitului!

Gelozia deci nu depinde doar de fidelitatea partenerului, ci si de propria coloana vertebrala, ca sa spunem asa, de gradul personal de autostima. Specialistii considera ca primul lucru ce trebuie luat în considerare atunci când vrem sa învingem pornirile de gelozie, ar fi sa întocmim o lista a situaţiilor care ne fac sa „explodam” si sa le analizam cu atenţie.

Comunicarea cu partenerul reprezinta un alt element de o importanţa majora în lupta cu acest sentiment neplacut – inamic al iubirii. De multe ori lucrurile se pot lamuri cu usurinţa prin simplul dialog – uneori partenerul nici macar nu-si da seama ca anumite  aspecte ale comportamentului sau te deranjeaza, astfel încât o cearta din gelozie nu face decât sa sporeasca tensiunea.

Exista cazuri în care gelozia se transforma într-o adevarata suferinţa, în boala. Spionarea persoanei iubite, controlatul buzunarelor sale, citirea pe furis a mesajelor din telefonul mobil sau din adresa personala de e-mail sunt doar câteva semne de exagerare. Lista este lunga si surprinzatoare, deoarece gelosul este un inventiv fara limite.

În acest caz este vorba de o gelozie patologica, astfel încât se recomanda consultarea unui specialist, pentru a recupera controlul asupra situaţiei si a recâstiga încrederea în propria persoana si în partener.