Implantul – o noua metoda contraceptiva la femei

Ai obosit sa tot uiti de pastila anticonceptionala? Iata ca o noua metoda contraceptiva se iveste la orizont – implantul hormonal subcutanat. „Ce-o mai fi si asta?”, va veti intreba. Vom vedea in cele ce urmeaza, care sunt caracteristicile acestei solutii anticonceptionale mai putin cunoscute.

Este vorba despre un „accesoriu” de forma tubulara, lung de cca 4 cm si avand un diametru de 2 mm, care se introduce la partea interna a bratului pacientei, cu precizarea ca pentru persoanele dreptace se alege bratul stang, iar pentru cele stangace, bratul drept. Acest mic dispozitiv se activeaza deja dupa 24 ore si are o durata medie de viata de cca 3 ani – implantul elibereaza in organism o cantitate controlata de hormon contraceptiv (etonogestrel), care blocheaza ovulatia.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, implantul hormonal subcutanat are un efect contraceptiv de 99,9% - rarele cazuri de ineficienta inregistrandu-se din pricina unei eventuale implantari defectuoase. Pocedura este extrem de rapida (cca 2 minute) si poate fi inlaturat de asemenea cu mare usurinta, pacienta suportand o lejera anestezie locala pentru practicarea unei mici taieturi la nivelul bratului.

Avantajele implantului subcutanat ca metoda contraceptiva deriva in primul rand din gradul sau de eficacitate care se apropie de 100%, cu efect pe cel pitin 3 ani, activ in mod continuu si fara a perturba functia de reproducere – dupa inlaturarea micutului dispozitiv, recuperarea fertilitatii este rapida, valorile hormonale revenind la normal in mai putin de o saptamana, fara complicatii.

Exista totusi si dezavantaje:
•    exista putini medici in masura sa realizeze implantul (si sa-l inlature), metoda fiind foarte noua;
•    pe brat va ramane o micuta cicatrice permanenta;
•    posibile tulburari de ciclu menstrual sau crestere a greutatii corporale;
•    contraindicatii – tromboze, tumori estrogeno dependente, infectii hepatice grave, hemoragii genitale non diagnosticate sau hipersensibilitate la unul din principiile active ale componentelor.

Aceasta metoda este idicata in special in situatiile de incompatibilitate cu celelalte metode contraceptive – anticonceptionalele sub forma de pastile, spirala, etc.