Iubirea de sine este un mare privilegiu de care beneficiaza putini oameni. Inainte de a iubi pe altii trebuie sa te iubesti pe tine insuti. Dragostea pentru o persoana isi are originea in iubirea de sine. Capacitatea de a-l iubi pe celalalt face parte dintr-un ansamblu: capacitatea de a iubi viata, de a iubi oamenii si de a fi recunoscator.

Intr-o relatie de dragoste este ca si la banca. Nu se acorda credit decat oamenilor bogati. Traiesc bine fara tine, dar si mai bine cu tine. Noi putem iubi numai atunci cand suntem optimisti si imbatati de viata, spunea Tabor ben Jelloun, iat Erica Jung se intreba retoric: " Cum poti sa iubesti fara sa crezi in tine, fara sa fii tu insuti ?"

Noi credem ca iubirea apare atunci cand apare in viata noastra o persoana care ne place. Daca ma iubesc pe mine insumi nu sunt dependent de dragostea celuilalt sau demn de a fi iubit. Ma iubesc pe mine iar daca si celalt ma iubeste, este si mai bine. daca o femeie sau un barbat ma respinge, nu ma prabusesc. Altfel spus: ma iubesc, deci exista prin mine insumi.

Traiesc, sunt pe picioarele mele, sunt centrat pe sentimentele mele, emotiile, opiniile si alegerile mele si nu pe cele ale celuilalt. Sunt subiect al experientei mele. daca ma iubesc pe mine sunt dispus sa-i iubesc pe ceilalti, oamenii, lucrurile, natura, arta si sa vad mai degraba partea pozitiva a lucrurilor decat cea negativa : jumatatea plina a paharului, inainte de a vedea jumatatea goala a paharului. daca voi intalni un partener care are aceeiasi parere cu mine, va fi minunat. In caz contrar nu putem crea o relatie de iubire impreuna si vom avea parte de deceptii in dragoste.

Daca nu ma iubesc pe mine, voi avea nevoie de iubirea celuilalt pentru a ma simti iubit. Cand dragostea lui pentru mine va diminua voi fi nefericita, chiar disperata reprosandu-i ca nu raspunde asteptarilor mele. Oscar Wilde spunea ca iubirea de sine este cea mai buna modalitate de a fi iubit toata viata.

Pentru a ajunge la iubirea de sine si apoi sa il intalnesc pe celalalt intr-un sentiment de iubire, a trebuit sa urmez un drum catre trece de la altruismul generos, dar adesea egoist, spre egocentrism, (adica sa ma ocup mai inatii de mine si denevoile mele) pentru a atinge ulterior un alt nivel de altruism (prezenta si atentie fata de celalalt). De exemplu: cand oferiti un cadou cuiva, credeti ca o faceti in altruism sau pentru ca ii face placere, nicidecum pentru dumneavostra.

Data viitoare cand vreti sa oferiti un cadou cuiva, faceti in asa fel sa il primeasca in mijlocul petrecerii , fara ca sa stie ca acel cadou a fost trimis de dumneavostra. Observati cu atentie daca efectul este acelasi. Daca da, inseamna ca sunteti intr-adevar generos. Daca efectul nu este cel asteptat, ganditi pozitiv, acceptati ca ati facut un cadou pentru dumneavostra. Iubiti partenerul pentru el insusi ? Daca este cazul, trebuie sa va simtiti fericita / fericit sa-l vedeti in bratele altei femei / altui barbat. Daca nu, accepta ideea ca-l iubiti si pentru voi, adica egoismul, posesivitatea va tradeaza.

In rezumat : prin iubirea de sine devenim capabili să iubim oamenii. Oferindu-ne nouă, obtinem generozitatea de a oferi necondiționat și altora. Având dragoste și lipsă de critica pentru noi înșine reușim să construim o lume mai buna în care să acceptăm atat opiniile cat si modul de viata al celorlalti oameni abtinandu-ne de a-i judeca ori de cate ori avem ocazia.


Diferenta ura si iubire

Ura este opusul iubirii. Ele nu pot convietui impreuna. Exista o diferenta precum intre lumina si intuneric, intre foc si apa, intre cer si pamant. Nu poti sa iubesti si in acelasi timp sa urasi si sa iubesti ceva sau pe cineva.

Cand esti intr-o relatie de dragoste, exista adeseori o granita, o linie dehotar intre iubire si ura. Cand pui suflet intr-o relatie, iar apoi treci printr-o despartire, acest lucru poate fi dureros. Dragostea pe care inca o simti trezeste in tine o serie de sentimente confuze care te incranceneaza si te indeamna la ura. Inima ti-e franta si acum te chinui sa aduni de pe jos bucatile lipsa. Iti repeti intruna in cap ca-l urasti, doar doar te si crezi. De ce faci lucrul acesta? Pentru ca stii ca trebuie sa treci granita dintre dragoste si ura pentru a merge mai departe. Insa, acest lucru poate fi posibil. Daca ai avut sentimente de iubire pentru cineva care intre timp te-a dezamagit, nu poti sa il urasti ca si cum nu l-ai fi iubit niciodata. Ura creste exponential cand nu a fost iubire intre tine si acea persoana.