Iubirea intre persoane de acelasi gen

Subiectul homosexualitatii a fost dintotdeauna unul care a starnit controverse la scara mondiala, taberele fiind impartite in trei: cei pro, cei contra si cei indiferenti. Iubirea intre persoanele de acelasi gen a gasit insa si teritorii primitoare, nu doar ostilitate in calea sa, asa cum s-ar crede la o prima analiza, socotind invataturile si traditiile religioase, conservatorismul si tendinta de a pune sub tacere anumite subiecte delicate.

Astfel, cu sase voturi diferenta si dupa 15 ore de maraton televizat, in data de 16 iulie, a fost aprobata in Argentina legea care permite casatoriile intre persoanele de acelasi gen. A explodat de indata petrecerea in cadrul comunitatii homosexuale din Buenos Aires – devenit noua Mecca al turismului gay, luand astfel locul orasului San Francisco.

Sarbatorind victoria cestui DA pronuntat in favoarea casatoriilor homosexuale – prima de acest fel in America de Sud, frumoasa si ambitioasa presedinta-avocat Cristina Kirchner a declarat ca acesta reprezinta „un pas pozitiv pentru minoritati, care demonstreaza ca radicalii au esuat in campania lor de a transforma totul intr-un „razboi potrivnic Domnului” si a afirmat odata in plus dreptul fiecaruia de fi fericit in iubire”.

Definita ca o orientare sexuală caracterizată de atracţia estetică, romantică  către cineva de acelaşi gen, homosexualitatea este tot mai frecvent recunoscuta de tarile cu traditie democratica si nu numai, castigand teren atat in plan social si cultural-artistic cat si din punct de vedere legal.

Astfel, pe teritoriul european, sunt recunoscute „uniunile civile” intre persoanele de acelasi gen in Norvegia, Olanda, Belgia, Ungaria, Cehia, Slovenia si Spania, dar si pe alte continente, respectiv in Canada si in Africa de Sud. Subiectul se afla in dezbatere in China, in Franta, dar si in tara noastra.

Căsătoriile între persoane de acelasi gen nu sunt legale în România, desi în ultima vreme au fost propuneri pentru a se implementa acest drept. Homosexualitatea a fost legalizată treptat în România, ultima lege anti-homosexuală (Articolul 200) fiind abrogată în 2001, sub presiunile Uniunii Europene si a ONG-uri precum ACCEPT.

Presedintele Traian Băsescu a declarat în campania electorală că nu are nimic împotriva căsătoriilor între persoane de acelasi gen. Comunitatea gay a primit speranse că România va fi prima sară din Europa Centrală si de Est, si prima sară majoritar ortodoxă, care să legalizeze căsătoriile între persoane de acelasi gen. În luna februarie 2008 senatorul Peter Eckstein-Kovacs a afirmat că statul român ar trebui să acorde anumite drepturi cuplurilor de acelasi gen, dar pana in prezent lucrurile au ramas neschimbate din acest punct de vedere.