Cand narcisismul degenereaza in violenta

E posibil ca un barbat parasit de sotie sa decada intr-o asa masura incat sa depaseasca granitele bunului simt si recurga la violenta verbala si fizica dincolo de orice imaginatie? Ei bine, raspunsul este din pacate DA! Aceste cazuri se intalnesc frecvent la persoanele cu tendinte narcisiste – manifestare ce pare a se difuza tot mai mult in ultima perioada in lumea starurilor la nivel international – nici divele nefacand exceptie!

Multe dintre VIP-uri sunt cunoscute si temute de propriul staff pentru iesirile necontrolate si atitudinea agresiva nejustificata, iar jurnalistii din lumea intreaga se hranesc cu ispravile lor non laudabile, publicand articole incredibile, care ne infatiseaza eroii preferati in ipostaze dezamagitoare. De la Naomi Campbell la Jane Seymour si mai nou la mult indragitul actor american Mel Gibson, narcisismul „lucreaza fara odihna”, acumuland victime pretutindeni unde gaseste teren fertil si se pare ca la Mel a dat lovitura!

Insultandu-si fosta sotie cu o tripla biciuire, el a reusit sa „faca bingo”, lovind trei categorii valorice tabu pentru societatea actuala  - femeile, violenta si rasismul – si a lasat sa-i scape o „urare” care a facut deja inconjurul lumii: „iti doresc sa sfarsesti violata de o haita de negri!”.

In acest context, se poate spune ca agresivitatea si narcisismul sunt doua fete ale aceleiasi medalii ce apartine unei persoane care nu reuseste sa-i recunoasca altuia autonomia, demnitatea si libertatea – tinandu-si persoana iubita intr-o colivie, cu scopul de a satisface doar dorintele sale, ale presupusului leader de cuplu.

Specialistii apreciaza ca, din pacate, in ultima perioada, narcisismul devine din ce in ce mai frecvent in randurile persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15-25 ani, cu precadere de sex masculin – intr-o lume plina de frustrari si depresii, mai mult de 10% din barbatii tineri se declara cu convingere „o persoana importanta”, recurgand cu usurinta la amenintari in situatiile in care se simt parasiti, abandonati. Cand aceste amenintari se transforma in actiuni violente si insulte, rezultatele sunt mai mult decat ingrijoratoare pentru toti cei implicati.

Aceste manifestari pot fi controlate doar in momentul in care subiectul constietizeaza ca fiecare persoana are dreptul la propria autonomie si la propriul mod de a-si croi drumul in viata si ca sentimentul de iubire se stinge pe masura ce mania se aprinde.

Putem veni oare in ajutorul acestor persoane cu probleme inainte sa se descatuseze furtuna dinauntrul lor? In primul rand ar fi indicat sa privim cu atentie in jurul nostru si sa recunostem simptomele, dar sa nu uitam cu nici un chip sa ne privim noi insine in oglinda cu ochiul critic al celui ce doreste SA VADA!