Inainte sa-l numesti prieten

„Inainte sa-l numesti prieten, gandeste-te bine si numara incet in gand pana la 150!” Asa scria jurnalista italiana Cristina Giudici intr-un articol publicat de revista Grazia. Care sunt motivele acestei afirmatii transformate in recomandare? In articolul respectiv se precizeaza ca cercetatorii au ajuns la concluzia ca prietenia intre barbati are la baza alte caracteristici decat prietenia stabilita intre femei.

Conform acestora, barbatii stabilesc solide relatii de prietenie si camaraderie cu subiectii alaturi de care actioneaza in mod activ – lucreaza impreuna, construiesc ceva, activeaza din punct de vedere sportiv sau dau gres impreuna intr-o oarecare circumstanta. In schimb femeile stabilesc relatii de profunda afectivitate cu amicele alaturi de care se pot confesa, despica firul in patru referitor la anumite aspecte ale vietii intime sau in ceea ce priveste discutiile din casa...

Uimitoare a fost reactia publicului la articolul respectiv, intrucat redactia revistei s-a trezit in dificultate sortand scrisorile cititorilor care s-au declarat impotriva afirmatiilor de mai sus, respectiv „minoritatea gay” italiana si nu numai...

„Ma indoiesc de valabilitatea studiului publicat!” spune Francesca – „in cazul meu se demonstreaza contrariul: cu prietenele am o relatie bazata pe experientele traite impreuna – vacante, petreceri, lucrari la facultate, masini depanate impreuna, cunostinte comune care ne-au ajutat sa crestem valoric in viata, pe cand cu barbatii care-mi sunt prieteni am o relatie de destainuri reciproce – le spun ce sa faca si ce sa nu faca atunci cand sunt indragostiti si ne bazam unul pe umarul celuilalt cand avem nevoie de sprijin moral, de discutii constructive...”

Revista se multumeste sa raspunda ca „orice munca de cercetare poate fi pusa in umbra de o alta munca similara, dar ca exista dubii cu privire la afirmatiile cititoarei de asemenea – e sigur ca de fapt barbatii pe care-i numeste prieteni nu au alte intentii ascunse si ca se multumesc sa fie doar amici si gata???”