Iubirea este de 3 feluri : eros, philia, agape

Despre dragostea fata de Dumnezeu, aspecte filosofice, morale si spirituale ale dragostei.
Avatar utilizator
iubire
Site Admin
Mesaje: 729
Membru din: 26 Mai 2008, 16:52

Mesaj de iubire »

Iubire : eros dorinta, philia tandrete prietenie, agape dragoste perfecta

Iubire : eros dorinta, philia tandrete prietenie, agape dragoste perfecta
Cuvantul " eros " vine din cuvantul grec " erasthai " si face referire la acel aspect al iubirii care se manifesta printr-o puternica dorinta pentru ceva. De multe ori este spus pentru a exprima o dorinta de natura sexuala de aici denumirea actuala de " erotic " .

Platon crede ca eros -ul este doar o dorinta prin care cautam frumusetea transcedentala. A iubi inseamna a cauta nu un anumit individ femeie sau barbat, ci acele elemente de frumusete pura, ideala pe care femeiea sau barbatul le are.

Contrastind cu dorinta pasionala a erosului, " philia " reprezinta tandretea si afectiunea pentru celalalt. La greci cuvantul se referea inclusiv la loialitatea fata de familie si cetate. Aristotel spunea ca la baza prieteniei se afla interesele comune, placindu-ne cu precadere aceia care cauta in viata ceea ce cautam si noi, care dau dovada de calm si justete, si care ne admira la fel de mult pe cit ii admiram si noi.

In opinia sa caracterele integre generau cel mai bun tip de prietenie, si in ultima instanta, iubire. Insa prima conditie a iubirii descrise de Aristotel era ca omul sa se iubeasca pe sine insusi. Fara putin egoism omul nu putea manifesta intelegere si afectiune catre ceilalti.

" Agape " face referire la dragostea paterna a divinitatii fata de om, dar cuvantul poate fi extins pentru a ingloba o iubire fraterna pentru toata umanitatea. Agape detine elemente comune erosului si philiei in sensul ca descrie o iubire perfecta care este pe de o parte tandrete, iar pe de alta parte pasiune fara necesitatea reciprocitatii. Conceptul apare in religia crestina - referitor la iubirea de Dumnezeu : " Il vei iubi cu toata inima, tot sufletul si toata vointa ta. "

Eros este agresiv, egocentric si chiar egoist. Agape este o iubire generoasa. Eros reprezinta o iubire inconsecventa, infidela, in timp ce agape nu fluctueaza si continua sa ofere in ciuda nerecunostintei. Eros este o dragoste ce raspunde unei valori a lucrurilor, in timp ce agape confera valoare lucrurilor ca rezultat al iubirii manifestate.

In final, eros este o iubire ascendenta, prin care ne inaltam catre divinitate, iar agape este o iubire descendenta, de la divinitate catre om. Philia este prinsa undeva intre eros si agape.

Eros, in mitologia greaca, zeul iubirii ( Cupidon ori Amor in mitologia romana ). Era fiul lui Hermes ( Ares ori Zeus ) si al Afroditei ( Venus ), si frate cu Anteros. Sub infatisarea unui copil frumos, uneori inaripat, se ascundea un zeu temut.

Cu sagetile lui care nu greseau niciodata tinta, Eros semana chinurile mistuitoare ale dragostei atat printre zei, cat si in randul muritorilor. Insasi Afrodita se ferea de fiul ei cel capricios si necrutator. Figura zeului Eros apare in numeroase episoade legate de Heracles, Apollo, Zeus etc. Cel mai cunoscut in constituie insa dragostea dintre Eros si Psyche.
Vizitator

Mesaj de Vizitator »

SA LUAM AMINTE!

ce este cel mai batran? Dumnezeu -caci nu s-a nascut.Ce este mai mare? - spatiul; pentru ca universul cuprinde celelalte, dar pe univers il cuprinde acesta. Ce este cel mai frumos? -Universul ; pt ca tot ce-i in ordine este o parte a lui.Ce este cel mai intelept?- Timpul : pentru ca unele lucruri le-a gasit, iar pe altele le va gasi.Ce este cel mai comun? -Speranta:pentru ac cine nu mai poseda nimic, o are pe ea.Ce este cel mai de folos? -Virtutea: pt ca ea face folositoare si celelalte lucruri prin intrebuintarea buna ce le-o da. Ce este cel mai vatamator? Viciul: pentru ca unde se iveste vatama cel mai rau. Ce este cel mai puternic?- Necesitatea: pentru ca e singura ce nu poate fi invinsa.
Scrie răspuns

Pentru a interactiona pe Forum: Conecteza-te aici sau Inscrie-te aici daca nu ai cont.