Anorexia

Frumusetea lumii s-a nascut din iubire. Subiecte despre : Ingrijirea corpului, cosmetica, coafuri, machiaj.
Vizitator

Anorexia

Mesaj de Vizitator »

Anorexia nervoasă este o tulburare psihică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.

Persoanele care suferă de anorexie nervoasă își limitează greutatea corpului prin abținerea voluntară îndelungată de la hrană (înfometare sau post voluntar) (anorexia nervoasă de tip restrictiv) și prin alte metode - ca de pildă abuzul de purgative, clisme și diuretice, folosirea de substanțe anorexigene, și excesul de exerciții fizice (anorexia nervoasă de tip eliminator, purgativ).

Boala afectează mai ales tinerele adolescente, însă 10 % din cazuri apar la tineri de sex masculin. Anorexia nervoasă este o tulburare psiho - somatică sau psiho - fiziologică complexă, implicând componente psihologice, neuro-biologice și socio-culturale.

Bolnavul de anorexie nervoasă e numit de obicei „anorectic”, deși termenul simplu de anorexie (fără adaosul "nervoasă") este de fapt sinonim cu „inapetență”, adică lipsa de apetit, lipsa de poftă de mâncare.

Bolnavul de anorexie nervoasă nu e lipsit neapărat de poftă de mâncare, mănâncă intenționat foarte puțin. „Anorexice” sau „anorexigene” sunt denumite substanțele care taie pofta de mâncare, care suprimă apetitul, folosite uneori în tratamentul obezității.

În mass media, dar și în literatura științifică termenul „anorexie nervoasă” este prescurtat de obicei sub forma „anorexie”.

Anorexia nervoasă are un risc crescut de mortalitate - până la 10%.

Anorexicele nu doresc sa scape de greutatea in plus, ele vor sa scape de ultima farama de grasime, care le impiedica sa isi scoata la iveala oasele. Nu vei reusi pana cand fiecare oscior nu iese in evidenta, ar fi motto-ul anorexicelor transpus cel mai bine in cuvintele: I love you to the bones!

Anorexia inseamna lipsa poftei de mancare, dar nu voi trata acest subiect. Fac referire la anorexia nervosa care este o boala psihica manifestat prin obsesia slabitului.

Intr-o societate care promoveaza imaginea, este imposibil ca astfel de deviatii sa nu apara. Mai mult, persoanele care reusesc sa se abtina de la a manca sunt considerate persoane cu vointa puternica si sunt admirate. Nu cred ca am complimentat pe cineva pentru ca mananca sanatos sau pentru ca a pus un pic de carnita. In schimb, in momentul in care cineva reuseste sa castige batalia impotriva cantarului, este demn de admiratia noastra.

Mentalitatea persoanelor suferinde de anorexia nervosa este aceea ca daca reusesc sa isi suprime o nevoie fiziologica, pot reusi in tot ceea ce isi propun. Cu toate acestea, mergand pe ideea “you can never be too rich or too thin”, ele nu isi vor vedea niciodata scopul implinit, asa ca vor trai in permanenta cu impresia ca nu pot reusi.

Aceasta mentalitate este de fapt un pretext. Ele ascund in spatele autocontrolului o problema odioasa: lipsa increderii in fortele proprii, preocuparea bolnava fata de propria imagine fizica. Intrebarea mea este: cum poti sa evoci autocontrolul, cum poti sa te consideri superioara oamenilor asa zis normali, cum poti sa declari ca vrei perfectiunea, sublimul, cand de fapt unicul tau scop este sa atragi atentia asupra ta, asupra aspectului tau fizic?

Anorexia adesea debuteaza cu inceperea unei diete normale in scopul de a pierde cateva kilograme dar aceasta dieta este depasita cand persoana devine obsedata de dieta si isi limiteaza aportul de alimente mai mult decat este sanatos. Cu timpul, persoana isi restrictioneaza cantitatea si tipurile de alimente. Restrictia de alimente nu se limiteaza de obicei numai la dieta ci si la nevoia de a controla ceva in viata; aceste persoane gasind un sens al puterii cand isi controleaza setea si foamea.Anorexicii devin retrasi social si isi perd interesul pentru lumea din exterior.

Pe masura ce boala avanseaza, apar manifestari comportamentale irationale, ca si:

- impunerea de reguli alimentare – de exemplu, eliminarea produselor de consum zilnic sau carnea, deoarece acestea contin multe calorii
- creearea de ritualuri alimentare – mestecarea alimentelor de cateva ori
- dezvoltarea unei aversiuni fata de mancare – teama de a castiga in greutate daca alimentul se consuma in intregime
- pierderea senzatiei de foame
- efectuarea de exercitii in mod excesiv, pana in momentul producerii de leziuni
- administrarea de laxative sau diuretice sau provocarea vomei datorita fricii de a castiga in greutate
- infometarea si malnutritia asociate anorexiei in mod obisnuit cauzeaza complicatii ca si osteoporoza sau aritmiile cardiace.

Deseori, alte afectiuni psihice debuteaza impreuna cu anorexia, ca de exemplu depresia, ingreunand tratamentul. Tratamentul precoce al anorexiei ofera cel mai bun prognostic de recuperare. Cu cat o persoana prezinta un comportament alimentar mai irational, cu atat este mai dificil de a-i implementa o perspectiva sanatoasa a nutritiei. Din moment ce exista o negare puternica a problemei si deseori este observata disimularea alimentarii, partenerul de obicei este prima persoana care apeleaza la tratament de specialitate pentru persoana anorexica. Persoana care sufera de anorexie este de obicei examinata de medic pentru alte simpome corelate cu anorexia.
Acestea pot include:
- fatigabilitatea si apatia (lipsa de energie)
- dureri abdominale si cateodata constipatie
- amenoree
- episoade frecvente de voma (chiar daca persoana nu recunoaste ca si le provoaca)
- simptome ale depresiei
- dureri articulare (cauzate de exercitii efectuate in mod excesiv sau de dezechilibrul hidroelectrolitic).

Chiar daca nu exista metode de a preveni anorexia, exista multe metode prin care adultii pot ajuta copiii si adolescentii sa-si dezvolte o parere corespunzatoare despre ei insasi si sa invete sa abordeze alimentatia si exercitiile cu o atitudine pozitiva. Realizand aceasta se poate preveni in randul copiilor si adolescentilor dezvolarea anorexiei.
Scrie răspuns

Pentru a interactiona pe Forum: Conecteza-te aici sau Inscrie-te aici daca nu ai cont.