Concubinajul sau căsătoria de probă

Organizarea nuntii, verighete, rochii de mireasa, costume, invitatii, flori fotograf si filmare, muzica, tort etc
Vizitator

Concubinajul sau căsătoria de probă

Mesaj de Vizitator »

Casatorie de proba - expresie moderna, fara conotatia negativa a "concubinajului" si totusi, fara implicarea oficiala a "uniunii consensuale". Cred ca fiecare dintre noi isi imagineaza macar in linii mari ce inseamna o casatorie de proba. In practica insa, lucrurile nu stau intotdeauna la fel.

Majoritatea femeilor, printre care si eu, vedeam casatoria de proba ca o perioada de convietuire inaintea casatoriei la starea civila. O perioada nu foarte lunga in care incercam sa ne dam seama daca alaturi de partenerul nostru reusim sa mentinetm o viata armonioasa in 2, acceptandu-ne defectele, pe care teoretic va trebui sa le suportam toata viata.

Avem nevoie de cineva cu care sa ne consultam, de un umar pe care sa plangem sau o mana de ajutor prin casa. Dar toate astea nu le poate face si o colega de camera?

Se pare ca nu. Majoritatea fetelor sunt de parere ca, mai devreme sau mai tarziu, intre 2 sau mai multe colege de camera intervin invidia, barfa, certurile. Conflictele se adancesc, pe cand impacarea cu iubitul este dulce...Se pare ca multe fete inlocuiesc prietena cea mai buna cu iubitul.

De ce majoritatea cuplurilor aleg casatoria de proba? Pentru ca "se poarta"? Pentru ca toti o fac? Sau este doar o scuza pentru a ne bucura de avantajele unei casatorii fara a avea parte si de dezavantaje? Un alt motiv pentru care alegem casatoria de proba este varsta. Esti prea tanar sa te casatoresti, dar indeajuns de matur sau pregatit pentru a locui impreuna cu persoana iubita.

In multe cupluri, lipsa "hartiei de la primarie" poate mentine focul pasiunii. Faptul ca nu este inca al tau oficial te motiveaza sa-l recuceresti permanent. Pe de alta parte, sunt si cupluri unde rutina se instaleaza din timpul perioadei de concubinaj. Partenerii se vad dimineata, seara, in weekend, impart acelasi pat, acelasi dulap cu haine... aproape nimic nu mai este un secret pentru ei. Sentimentul de dor nu prea mai apare iar misterul a fugit de mult timp.

Exista un motiv de natura sociala si oficiala, cu adevarat important pentru care este preferata casatoria de proba si anume: esecul relatiei duce la despartire si nu la divort.

Pe plan afectiv, este acelasi lucru, pentru ca despartirea dupa o convietuire de lunga durata este resimtita la fel ca divortul. Implicatiile sociale sunt, insa diferite. Unei rupturi intr-o relatie neoficiala nu i se acorda prea mare importanta, cunoscutii te compatimesc pentru putin timp, dupa care uita.

Cu divortul lucrurile stau cu totul altfel. In afara de nebunia cu actele, tribunalul si partajul, primesti "la pachet" si statutul de femeie divortata, care nu numai ca nu e magulitor, dar poate sa aduca si probleme in viata sociala si chiar profesionala.

Studiile au demonstrat ca persoanele care aleg casatoria de proba inaintea casatoriei propriu-zise, au o rata mai mare a divorturilor decat cei care nu au locuit impreuna inainte.
Mai mult decat atat, in cadrul cuplurilor care aleg casatoria de proba, comunicarea in timpul casatoriei propriu-zise este de multe ori, la pamant. De ce? Pentru ca intervine rutina si nu mai exista mister.

Cu atat mai grav este faptul ca violenta fizica este mai des intalnita in randul persoanelor casatorite dupa o perioada de concubinaj.
Vizitator

Re: Concubinajul sau căsătoria de probă

Mesaj de Vizitator »

Scumpa Cosmina, ai ales o tema foarte buna si sincer chiar mi-a atras atentia prin multitudinea topicurilor tale, dar asta ma indemnat sa raspund deoarece in viata asta a mea, imi puneam aceasi intrebare sau incercam sa inteleg modul de abordare al unei noi casnicii. Recunosc, am trecut si eu ca oricare altul de aici sau de oriunde prin aceasta faza de " proba ", " test " sau cum o denumim. Ce incerc sa scriu e realitatea si o voi face in doar cateva randuri, dar sper sa fie intelese. 1. Daca ne aducem noi aminte cand eram copii cuminti la parintii nostri, in casele noastre exista un respect total in relatia parinte vs copil si sotii intre ei. Foarte rar parintii se certau, se dedicau complet casniciei si relatiei de sot si sotie. ( deci se intelege ca in ziua de azi tot ce am scris mai sus nu e luat in serios ). 2. La vremurile apuse de dinainte de 90' exista o stabilitate financiara intr-o casa fapt ce nu influenta moral un cuplu sau familia in general. ( este vizibil ca in ziua de azi situatiile financiare sunt jalnice sau chiar disperante ). 3. Viata in comunitate avea un control aproape strict, deci iti vedeai de treaba ta si totul era ok, exista o teama ascunsa pentru a infaptui o faradelege sau alte tampenii. ( azi....cred ca iti este teama sa mergi pe strada singura pe la miezul noptii, asa e? ). ........ Ma opresc aici ca tastez de pe mobil si m-am plictisit de alergat cu degetele pe display, insa vreau sa fac o referire la faptul ca in ziua de azi atat barbatul cat si femeia, pe asa numita casnicie o ia ca o gluma, o actiune de moment si nu-i intelege efectul. Se hotaraste orice actiune contra, mult prea rapid, dar fara sa se gandeasca la urmari. Nu apreciem omul de langa noi, pentru ca noi credem ca vom avea timp sa facem o schimbare intr-o alta relatie poate mult mai buna si vreau sa spun ca timpul zboara, timpul scurs ..... sa dus. Ca in final eu cred ca ne lipsesc, cateva caracteristici; acei 7 ani de acasa si tot ce am invatat de la dragii nostri parinti, cinstea, respectul, omenia si de ce nu ... poate dorinta de a trece prin unica viata, impliniti si sa inbatranim fericiti. Cu respect pentru tema ta care ma rascolit. Sa ai sanatate si parte de o viata buna alaturi de cine te merira. Cu stima victor.
Scrie răspuns

Pentru a interactiona pe Forum: Conecteza-te aici sau Inscrie-te aici daca nu ai cont.